< Tillbaka

Göran Björklund, senior rådgivare i public affairs åt Fordonskomponentgruppen. Foto: Newsroom och Pierre Kjellin

Därför säljer få svenska bildelsleverantörer direkt till eftermarknaden

Publicerad: 3 Feb 2023
Få svenska tillverkare av bildelar och fordonskomponenter säljer direkt till fordonseftermarknaden, enligt konsulten Göran Björklund som jobbat åt fordonsbranschen i många år.

Det var få av de cirka 250 utställarna på Automässan som gick av stapeln i slutet av januari som var svenska leverantörer av fordonskomponenter och bildelar. Utöver SKF så är det ytterst få tillverkande företag som är medlemmar i branschorganisationen Fordonskomponentgruppen (FKG) som säljer direkt till fordonseftermarknaden. Det påpekar Göran Björklund, senior rådgivare i public affairs åt Fordonskomponentgruppen (FKG).

Göran Björklund har jobbat i många år åt fordonsbranschen och han har under åren genom stöd från Tillväxtverket arrangerat informationsmöten och matchmaking med inriktning på fordonseftermarknaden åt FKG. Han tror det finns flera orsaker till att svenska komponent- och bildelsleverantörer inte vänder sig direkt till eftermarknaden:

– Det kan bero på dels okunskap, dels rädsla inför OEM, men också att man saknar organisation eller kapacitet för att sälja och distribuera sina delar i andra kanaler än direkt till OEM. Eftersom vi i huvudsak talar om delar till tunga fordon, är volymerna inte stora om man jämför med personbilar men prisbild och konkurrens är annorlunda, säger Göran Björklund.

Det finns idag inga juridiska hinder för en leverantör att sälja direkt till eftermarknaden, utan det uppmuntras av EU eftersom unionen vill ha konkurrens på fordonseftermarknaden för att hålla nere ägandekostnaden.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan