< Tillbaka

Därför har Liqui-Moly tagit fram en bromsvätska för elbilar

Publicerad: 16 Nov 2022
Smörjmedelstillverkaren Liqui-Moly har lanserat en ny bromsolja utvecklad för den speciella miljö som bromsar i elfordon utsätts för.

Den har produktbeteckningen ”DOT 5.1 EV” och är en nyutvecklad bromsvätska anpassad för de förhållanden som bromsarna i elbilar jobbar i.

Bromsarna i en elbil verkar i en miljö som i flera avseenden skiljer sig från den miljö som omger bromsar i en bil med förbränningsmotor. Detta har man hos den tyska smörjmedels- och additivtillverkaren Liqui-Moly tagit fasta på och utvecklat en bromsvätska som ska vara anpassad för just elbilar:

DOT 5.1 EV har extra starkt korrosionsskydd: Bromsarna i en elbil är mera utsatta förkorrosion då de används betydligt mindre, eftersom elmotorn också fungerar som broms då den utvinner energi genom bromskraftåtervinning.

DOT 5.1 EV har betydligt högre värmetålighet då bromsarna i en elbil i högre utsträckning går varma, bland annat på grund av elbilens högre vikt.

DOT 5.1 EV har en ännu lägre förmåga att leda ström: Det ska vara minsta möjliga risk att det från den elektriska drivlinan kan induceras en ström i bromsvätskan i en elbil tycker man på Liqui-Moly.

DOT 5.1 EV har lägre viskositet, det vill säga är tunnare och mera lättflytande, än bromsvätska till vanliga fossilbilar. Detta för att göra responsen ännu snabbare när man trycker på bromsen på en elbil. Detta menar man på Liqui-Moly är viktigt eftersom elbilar är tyngre än fossilbilar och därmed behöver ha bromsar med snabbare respons.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

7 Dec, 2022, Extern artikel
BKT lanserar RIDEMAX FL 615
7 Dec, 2022, Extern artikel
Säkerheten i topp när svensken väljer tjänstebil
6 Dec, 2022, Extern artikel
Colmec lanserar nya hemsidor
5 Dec, 2022, Extern artikel
Dubbelt så många tjänstebilar i november
4 Dec, 2022, Extern artikel
Specialdäck viktiga för arbetet i stadsmiljö
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners