< Tillbaka

Till vänster en DSG-låda hos Hellsten Gears färdig att leverera till kund. Till höger produktchefen Wictor Arehammar. Foto: Hellsten Gears

Därför behöver verkstaden ofta hjälp med programmering av DSG-lådor

Publicerad: 22 Jun 2023
Varför kan ibland inte ens OEM-verkstaden fixa en programmering av en begagnad dubbelkoppingsväxellåda (DSG)? Vi har frågat en av Nordens främsta experter på växellådor.

Hellsten Gears är idag en av mycket få aktörer i branschen i Norden som har kunskaperna att programmera begagnade DSG-växellådor, en åtgärd som ofta inte ens auktoriserade märkesverkstäder har möjlighet att göra. På Hellsten Gears utanför Kungsbacka märker man av en ständigt ökande efterfrågan på denna tjänst.

Wictor Arehammar, produktchef på Hellsten Gears – varför tror ni det är så att inte ens märkesverkstäderna kan programmera växellådor till sina egna märken, när ni kan?

– En auktoriserad märkesverkstad utgår från reservdelar från de egna leden. Deras verktyg är därför inte nödvändigtvis anpassade för den övriga eftermarknaden. Den stora skillnaden är att biltillverkarna begränsat vad auktoriserade märkesverkstäder kan göra med de originalverktyg de har tillgång till. Vi har arbetat med DSG sedan 2006 och det tog tid, mycket nyfikenhet, envishet och kreativitet för att ta oss till den kunskapsnivå vi är på idag. Vi har egna verktyg för DSG som ger oss tillgång till ett mycket större register av åtgärder, till exempel ta oss förbi hinder som komponentlås och andra begränsningar, vilket tillåter oss att arbeta fritt med DSG. Vi har under åren noga kartlagt olika tillvägagångsätt att hantera de olika lådtyperna och kan idag därför erbjuda ett i princip komplett utbud av renoverade och begagnade DSG-lådor.

"Genom vårt arbete på eftermarknaden har vi samlat på oss
kunskap sominte ens växellådstillverkarna själva känner till"

Gäller detta i någon omfattning även programmering av konventionella automatlådor?

– Det förekommer samma bekymmer på vanliga automatlådor som för DSG. Automatlådor med mekatronik, där ventilhus och styrenhet är en och samma enhet, har ofta ett inbyggt komponentlås som gör det svårt för auktoriserade märkesverkstäder och andra verkstäder att programmera den begagnade växellådan. Vi har lång erfarenhet av att hantera problematiken kring komponentlås och kan enkelt assistera verkstäder. Vissa etapper måste dock utföras efter att växellådan är monterad och då kan det ibland krävas att bilen tas till auktoriserad verkstad.

Så då behärskar ni även programmering av konventionella automatlådor?

– Ja, vi kan till skillnad från andra verkstäder programmera de flesta konventionella automatlådor, både med interna och externa styrenheter, och kan därmed arbeta relativt obehindrat.

Att vara expert på växellådor innebär långt mycket mer än att kunna programmera dem. Vad innebär det egentligen att bli expert på växellådor? 

– Vi jobbar med i princip alla växellådor till personbilar, yrkesfordon och husbilar sedan 40 år tillbaka. Vi känner till vilka delar i växellådan som är extra känsliga, vilka delar som är slitagedelar, hur olika materialval påverkar kvalitén på renoveringen eller växellådans livslängd och så vidare. Vi vet hur vi anpassar programvara. Ja, vi vet absolut mer om växellådor än de flesta andra, det är därför vi kallas DSG-experter. Genom vårt arbete på eftermarknaden har vi samlat på oss kunskap som inte ens växellådstillverkarna själva känner till.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan