Danskarna trycker på om lagen om bildata

Publicerad: 24 Nov 2021
Flera danska branschorganisationer för verkstäder stöter på EU för att påskynda jobbet med att ta fram ett lagförslag om tilldelad bildata. – Det är på tiden att fler länder engagerar sig. Vi är positiva till danskarnas påstötning, säger Johnny Bräster, svensk talesperson för AFCAR.

Det handlar förstås om det omtalade lagförslaget om tillgång till fordonsmonterad data. De uppvaktade organisationerna består av en koalition av eftermarknadens parter, bilhandlare, mobilitetstjänster genom bilorganisationen FDM, autobranschens handels- och industriorganisation AUTIG, bilbyggarna och skadebranschen i SKAD och branschorganisationen för nybilsförsäljning och eftermarknad genom AutoBranchen Danmark. 

Lobbyorganisationen AFCAR (Alliance for the Freedom of Car Repair in Europe) kräver nu att EU-kommissionen publicerar lagförslaget om tillgång till fordonsmonterad data senast första kvartalet 2022. Detta enligt danska Motor-magasinet.

I brevet till EU-kommissionen menar AFCAR att bristen på tillgången på data äventyrar företagens konkurrenskraft och möjlighet att överleva. AFCAR menar att det krävs en robust och ambitiös sektorspecifik lagstiftning. Danska organisationer har också tagit fram en lösning på problemet – telematikplattformen S-OTP, som är en säker och inbyggd telematikplattform, en systemlösning som kan ge en säker tillgång till fordonsdata. Det är samma telematikplattform som SFVF och SBF har förespråkat vid tidigare tillfällen.

SFVF är tillsammans med SBF drivande i frågan i Sverige. Svensk talesperson för AFCAR är Johnny Bräster från SBF.

– Det är positivt att även danskarna på allvar börjar organisera sig inför omställningen. Det är nämligen en grannlaga uppgift att få alla berörda verkstäder i ett land att först och främst förstå att de är berörda. De som inte är sermi-certifierade före den 1 augusti 2023 kommer få allvarliga bekymmer med att bedriva sin verksamhet, säger Johnny Bräster.

– Varje enskilt europeiskt land måste förstå att det här är på riktigt. Det kommer att hända, säger Johnny Bräster.

 

Länkar till tidigare artiklar om SERMI:

https://fordonsproffs.eu/artikel/arbetet-med-att-skapa-plattform-for-sermi-har-startat-_2021-04-29

https://fordonsproffs.eu/artikel/fortydligande-fran-europeiska-kommissionen-om-sermi

https://fordonsproffs.eu/artikel/uppstartsmote-for-sermi-sverige--stora-delar-av-motorbranschen-berors_2021-08-18

Pressreleaser:

https://via.tt.se/pressmeddelande/sveriges-fordonsverkstaders-forening-sfvf-skriver-till-regeringen?publisherId=3235851&releaseId=3287485

https://www.fordonsverkstader.se/sfvfs-pressrum/

 

Kopiera länk
Copy

                  


 

18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners