< Tillbaka
Danmark storsatsar på Vätgas
Publicerad:
10 Jul 2020
Danmark tror på vätgas, därför kommer man först bygga två energiöar för hundratals vindkraftverk i Nordsjön och Östersjön. Allt för att klara Danmarks klimatmål. Bra att Danmark tar klivet och bestämmer sig för ett energislag, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening.
- Varför vågar aldrig svenska politiker satsa på att Sverige ska leda utvecklingen inom något liknande, säger Bo Ericsson?
Ulrik Stridbeck, chefen för energi och ekonomi på energiföretaget Ørsted, som är Danmarks största vindkraftsbolag, sa till Sveriges Radio: ”Med tre gigawatt havsvind, som finns ute vid Bornholm, kan man producera vätgas till bussar och lastbilar, men den stora möjligheten är efterfrågan från Köpenhamns flygplats, Kastrup.”
Danmark var det första landet i världen som byggde vindkraftverk till havs. Det skedde i början av 1990-talet. Från att ha varit en mycket dyr teknik har vindkraften på senare tid minskat kraftigt i pris. Det är en av de avgörande faktorerna till att Danmarks regering nu vill bygga två "energiöar" för hundratals nya vindkraftverk. Tanken är att de ska producera så mycket el att det räcker till att elektrifiera stora delar av Danmark. Självklart kan och kommer vätgasen även användas i bilar, säger Bo Ericsson.
Vätgas, som görs av vatten med hjälp av el, kan antingen användas direkt i industrin eller som bränsle i bilar och tyngre transportfordon. Framför allt kommer vätgasen användas för att ladda litiumbatterier i personbilar spår Bo Ericsson. En annan spännande sak som danskarna tagit fasta på är att gasen kan slås ihop med koldioxid och bilda metanol, ett så kallat elektrobränsle, som fungerar i flygplan. Ett antal danska företag har nämligen planer på en större produktionsanläggning av elektrobränslen i Köpenhamn. Tanken är att koldioxiden ska samlas in från några av stadens värmeverk och avfallsanläggningar. Målet är att redan om tio år producera 30 procent av Danmarks behov av flygbränsle.
Allt det här är för att landets koldioxidutsläpp ska minska med 70 procent till 2030. Samtidigt hoppas man på att få ett stort antal nya arbetstillfällen, betydande intäkter på försäljningen av vätgas och en ny, dansk exportindustri.
När ska Sverige bestämma sig, avslutar Bo Ericsson?