< Tillbaka

Informationsfilm om autoteknologutbildningen vid UCL Erhvervsakademi i Danmark.

Danmark har vidareutbildningen som Sverige saknar

Publicerad: 28 Apr 2023
Den är tvåårig, ger fördjupade kunskaper i de nyaste mekaniska och elektroniska systemen i fordon och innehåller även kurser i ledarskap. Flera branscher i Danmark skriker efter folk som utbildat sig till ”Autoteknolog”.

Bristen på folk med spetskunskaper i framför allt avancerad fordonselektronik, felsökning och diagnos är sedan länge en akilleshäl för fordonsverkstadssektorn i hela Norden. Men i Danmark finns det sedan mer än tio år en tvåårig vidareutbildning som är ett försök att höja kunskaperna på just områden som avancerad fordonselektronik, felsökning och diagnos.

Den danska autoteknolog-utbildningen är en högskoleutbildning och riktar sig till dem som är utbildade fordonstekniker, flygmaskinmekaniker och liknande maskinutbildningar.

Autoteknolog-utbildningen ges vid en rad lärosäten runt om i Danmark och har de senaste åren blivit allt populärare. Och de som har en autoteknologexamen är sedan många år mycket eftersökta på den danska arbetsmarknaden.

Ett av de lärosäten i Danmark som märkt av en stor efterfrågan på autoteknolog-utbildningen är Erhvervakademi Aarhus i Århus som redan för fem år sedan märkte av ett uppsving – antalet antagna studerande på deras autoteknolog-utbildning steg då med 82 procent jämfört med året innan.

Tommie Nilsson, teknisk säljare och Sverige-representant på danska företaget Elektro Partner som är specialiserade på diagnos och teknisk support, tror att vi i branschen skulle ha stor nytta av en liknande vidareutbildning i Sverige:

Det finns ingen sådan här utbildning i Sverige, säger Tommie Nilsson.

Skulle vi behöva en autoteknologutbildning även i Sverige?

– Ja, det tycker jag.

Är man bättre på diagnos och felsökning i Danmark?

– Ja, de är en aning bättre än oss. I Danmark har de diagnosmänniskor. När du kommer till en större märkesverkstad i Danmark så har de nästan alltid en eller flera tekniker som bara jobbar med felsökning och diagnos.

LÄS MER om autoteknolog-utbildningen HÄR

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Tommie Nilsson, teknisk säljare och Sverigerepresentant för danska företaget Elektro Partner. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan