Däckföretag vill återvinna kimrök

Publicerad: 25 Nov 2021
Bridgestone Corporation och Michelin Group vill öka den cirkulära användningen av material inom däckproduktion genom att bland annat öka användningen av återvunnen kimrök i däck. Det kan leda till 85 procentig minskning av co2-utsläppen vid tillverkningen.

Kimrök är ett fint kolpulver, eller egentligen sot från ved, som är en tillsats i bildäck och andra industriprodukter. Problemet har varit att återvinna materialet i den miljard däck som körs slut på varje år för att uppnå riktiga miljövinster. Mindre än en procent av den kimrök som används till däck globalt är från återvunna däck.

Nu har Bridgestone och Michelin gått ihop i en delad målbild för att öka den cirkulära återanvädningen av material. Detta gjordes vid en konferens i Amsterdam häromdagen.

Om man skulle öka mängden återvunnen kimrök minskar man tillverkarens behov av petrokemikalier. Enligt däckföretagen skulle man kunna minska co2-utsläppen med upp till 85 procent om man använde återvunnen kimrök i produktionen av nya däck.

Michelin och Bridgestone vill skapa en grupp av intresserade som däcktillverkare, kimröksleverantörer, pyrolyspartners och teknologiföretag som kan påskynda utvecklingen.

- Vi kände att det var dags att sluta diskutera och aktivt medverka till att hitta lösningar som gör det möjligt för gummiindustrin som helhet att bli mer cirkulär genom att öka möjligheten att använda återvunnet material från uttjänta däck. Jag är glad att vi hittat en partner som Bridgestone som delar vår vision och tillsammans bjuder vi in andra företag i däck- och gummiindustrin för att vara med på en resa mot cirkulära materia, säger Sander Vemeulen, vice president för återvinningsverksamheten för uttjänta gummiprodukter på Michelin.

Under nästa år kommer Bridgestone och Michelin att ge ut en vitbok som beskriver de tekniska kraven, egenskaperna och lösningarna för att öka användandet av återvunnen kimrök i nya däck.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy

                  


 

18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners