Däckföretag vill återvinna kimrök

Publicerad: 25 Nov 2021
Bridgestone Corporation och Michelin Group vill öka den cirkulära användningen av material inom däckproduktion genom att bland annat öka användningen av återvunnen kimrök i däck. Det kan leda till 85 procentig minskning av co2-utsläppen vid tillverkningen.

Kimrök är ett fint kolpulver, eller egentligen sot från ved, som är en tillsats i bildäck och andra industriprodukter. Problemet har varit att återvinna materialet i den miljard däck som körs slut på varje år för att uppnå riktiga miljövinster. Mindre än en procent av den kimrök som används till däck globalt är från återvunna däck.

Nu har Bridgestone och Michelin gått ihop i en delad målbild för att öka den cirkulära återanvädningen av material. Detta gjordes vid en konferens i Amsterdam häromdagen.

Om man skulle öka mängden återvunnen kimrök minskar man tillverkarens behov av petrokemikalier. Enligt däckföretagen skulle man kunna minska co2-utsläppen med upp till 85 procent om man använde återvunnen kimrök i produktionen av nya däck.

Michelin och Bridgestone vill skapa en grupp av intresserade som däcktillverkare, kimröksleverantörer, pyrolyspartners och teknologiföretag som kan påskynda utvecklingen.

- Vi kände att det var dags att sluta diskutera och aktivt medverka till att hitta lösningar som gör det möjligt för gummiindustrin som helhet att bli mer cirkulär genom att öka möjligheten att använda återvunnet material från uttjänta däck. Jag är glad att vi hittat en partner som Bridgestone som delar vår vision och tillsammans bjuder vi in andra företag i däck- och gummiindustrin för att vara med på en resa mot cirkulära materia, säger Sander Vemeulen, vice president för återvinningsverksamheten för uttjänta gummiprodukter på Michelin.

Under nästa år kommer Bridgestone och Michelin att ge ut en vitbok som beskriver de tekniska kraven, egenskaperna och lösningarna för att öka användandet av återvunnen kimrök i nya däck.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2021, Extern artikel
TYA söker kursledare för Däckskolan
2 Dec, 2021, Extern artikel
Nyregistrerade personbilar minskade med 19 procent
2 Dec, 2021, Extern artikel
Ny L-5 dimension i BKT Earthmax SR 51
1 Dec, 2021, Extern artikel
Ny däckskanner från Sun
1 Dec, 2021, Extern artikel
Maravge Dursun till Gripen Wheels
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
3 Nov, 2021, Extern artikel
Volkswagen ID.5 officiell
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
3 Dec, 2021
Kostnadsfritt webbinarium 3 dec om CAB
online, Webbinarium om CAB:s tidsstudie ytrika vars tidsstudie SFVF, MRF och Bil Sweden inte ställer sig bakom.
7 Dec, 2021
Arbetsmiljö för chefer, HR och skyddsombud - ett seminarium om Arbetsmiljö.
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
24 Dec, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser