< Tillbaka

Däckbranschen förbereder sig för effekter av sanktionerna mot Ryssland

Publicerad: 3 Mar 2022
En stor del av däckimporten till Norden kommer i dag från Ryssland, men Lars Bergmark, som är ordförande i DFTF, har hittills inte sett något som tyder på att sanktionerna mot Ryssland skulle påverka den svenska marknaden. – Vi följer utvecklingen noggrant, säger Lars Bergmark till Fordonsproffs. Men att det kan komma bli störningar är nog att räkna med, dock till vilken omfattning och hur länge är svårt att överblicka.

Norge noterar att 30 procent av importerade däck kommer från Ryssland. Nokian uppges vara störst importör och därmed värst drabbad, men det finns även produktion från Michelin, Pirelli, Continental och Yokohama, enligt norsk press.

– Vi bevakar situationen från dag till dag och tar nödvändiga grepp för att säkra leveranser till den svenska marknaden. I nuläget flyttar vi däck från fabriken i Ryssland till kundlager, regionallager och centrallager i Finland och USA. Samtidigt flyttar vi produktion av nyckelprodukter till Finland. Tillgängligheten för den nordiska marknaden har högsta prioritet i koncernen, säger Tron Gulbrandsen, Sverige- och Norgechef för Nokian Tyres.

Bevakar situationen gör även Lars Bergmark, sedan många år ordförande i DFTF (Däck-, Fälg- och Tillbehörsleverantörernas Förening), men också Sverige- och Norgechef för Bridgestone. Viktigt att notera är att han i det här läget uttalar sig enbart som ordförande för DFTF.

 –Som branschförening kan vi inte diskutera produktions- eller transportproblem med varandra. Styrelsen i föreningen består av representanter från Bridgestone, Michelin, Continental, Nokian, Goodyear och Pirelli. Men alla vi samt en del av våra medlemmar har någon form av närvaro i Ryssland, antingen med fabriker eller försäljningsorganisationer. Vad vi gör som enskilda bolag just nu är att se över möjligheterna kring hur vi kan fortätta hålla uppe produktionen och hur det ser ut med transporter från de ryska produktionsenheterna till de nordiska länderna, säger Lars Bergmark. 

 

Är det några effekter på den svenska marknaden på grund av sanktionerna mot Ryssland?

– Det är för tidigt att säga något om vilka konsekvenser som kriget och bojkotten i Ryssland kan leda till för oss däcktillverkare. Vi kommer, som alla kommersiella bolag, följa utvecklingen noga. Flera av oss har ju produktion eller försäljning i Ryssland så det är klart att det påverkar, men i vilken omfattning kan vi inte uttala oss om ännu. I övrigt går såklart våra tankar till folket i Ukraina och vi hoppas på ett snabbt avslut på den väpnade konflikten säger Bergmark. 

Michael Bergvall, ansvarig för SFVF:s däcksektion, säger att även SFVF följer utvecklingen.

– Vi håller oss uppdaterade för att möta eventuella störningar, men hittills har vi inte märkt att marknaden påverkats. Det är alltså inte dags att bunkra däck. Även om många producenter har tillverkning i Ryssland sker den största produktionen i andra länder, säger Michael Bergvall.

 

Nokian förbereder sig för störningar

Nokian Tyres har i internationell press berättat att de förbereder sig för potentiella störningar i distributionen.

Nokians krismanagement-grupp lämnade förra veckan följande officiella uttalande: ” Vi har aktiverat våra beredskapsplaner för att mildra de ekonomiska och operativa effekterna på vår verksamhet. Till exempel skickar vi däck närmare våra kunder, säkrar råvaruförsörjningen till våra fabriker, överför produktionen av utvalda nyckelproduktlinjer från Ryssland till Finland och till USA, och säkrar transportkapaciteten från Ryssland med befintliga och nya tjänsteleverantörer.” 

Att produktionen flyttas till Finland och USA var emellertid en del av en plan och något som inleddes redan i september före invasionen. Nokian har en fabrik i Vsevolozhsk i närheten av St Petersburg och enligt uppgift ska produktionen fortfarande vara i full gång. 

Fabriken har 1 600 anställda och en årlig produktionskapacitet på 20 miljoner däck. Personbilsdäck står för två tredjedelar av det finska bolagets omsättning och 80 procent av alla sådana däck produceras i Ryssland, varifrån de levererar däck till 35 länder.

Enligt ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters fanns det i nuläget inget som tydde på att sanktionerna påverkade Nokians produktion i Ryssland. 

Förutom Nokian har sex internationella däcktillverkare produktion i Ryssland, bland dem Bridgestone, Continental, Michelin, Pirelli, Titan International och Yokohama Rubber samt fyra nationella tillverkare. 

Andra företag i bilindustrin påverkas också. Renault har tillfälligt stoppat produktionen i fabriken i Moskva på grund av svårigheter att få fram bildelar. Flera av Volkswagens elbilar pausas också på grund att de saknar bildelar från Ukraina.

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan