< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

CECRA: Därför blir Euro 7 inte dyrt för bilägarna och industrin

Publicerad: 6 Sep 2023
EU:s nya och kraftigt skärpta krav på utsläpp från tunga och lätta fordon – Euro 7 – kommer inte driva upp priserna på nya bilar markant. Det menar Den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandeln och eftermarknaden – CECRA.

Den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandeln och eftermarknaden – CECRA – uppmanar EU-Kommissionen att snarast besluta om införandet av det nya och kraftigt skärpta regelverket för emissioner från tunga och lätta vägfordon – Euro 7, som är en uppdatering av det nuvarande regelverket Euro 6 som för närvarande gäller.

Om och när Euro 7 införs i EU så kommer det bland annat innebära att det för fabriksnya bilar införs nya gränser för emissioner från bromsar och däck. En förändring som flera av de tyska biltillverkarna kritiserat då de anser att den kraftigt kommer öka kostnaderna för att tillverka bilar med framför allt förbränningsmotor. Flera europeiska biltillverkare har också meddelat att de kommer sluta tillverka en eller flera av sina minsta modeller, bland annat då de anser de blir för dyra att tillverka men också beroende på minskande efterfrågan på små bilar.

CECRA: Måttliga kostnader
CECRA skriver i ett PM till sina medlemmar nyligen att de kostnader som regelskärpningen med införandet av Euro 7 kommer innebära kommer vara ”måttliga” för tillverkarna och eftermarknaden. Man skriver också att Euro 7-bilar kommer ”vara överkomliga” i pris.

FOTNOT: Svenska Fordonsbranschen är medlem i CECRA.

LÄS ÄVEN: Växande kritik mot Euro 7

                    Så påverkar Euro 7 tillgången på fordonsdata

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan