< Tillbaka

Brist på halvledare leder till allt större problem

Publicerad: 14 Mar 2021
Volkswagens ID.4 är idag på väg ut till återförsäljare och leveranserna till kunderna startar i mars. Det finns enligt uppgift en stor orderreserv, men frågan är hur många bilar som kommer levereras när produktionsbegränsningar leder till bristande tillgång till bilar.

Produktionsbegränsningar kan naturligtvis bero på olika orsaker till exempel strejker som fackföreningarna på Volkswagen har hotat med men ännu inte genomfört. Det mer sannolika är bristen på halvledare - så kallade chips.

Sedan i slutet av december 2020 har många hävdat att det sannolikt skulle uppstå brist på halvledare vilket skulle orsaka problem. Bristen beror sannolikt på att Trump-regeringen begränsade tillgången till chips från Kina och följderna av den pandemi som drabbar hela världen.

Volkswagen har sagt att man riskerar att förlora 100 000 bilar under första kvartalet på grund av produktionsbegränsningar. IHS Markit har uppskattat att branschen kan gå miste om 500 000 bilar under första halvåret 2021. Det är sannolikt att fossilbilar med höga marginaler prioriteras, eftersom elbilar tenderar att använda chips till fyra gånger värdet.

https://ihsmarkit.com/index.html

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners