Bra att veta i dessa Covid-19 tider

Publicerad: 24 Nov 2020
De nya riktlinjerna förbjuder att fler än åtta personer samlas på allmän och offentlig tillställning. En allmän tillställning är exempelvis en teaterpjäs, valborgsmässofirande, konserter etc. En offentlig tillställning är sammankomster såsom demonstrationer och mässor.

Enligt vad Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) förstår så finns alltså ingenting i dessa nya riktlinjer som förbjuder arbetsgivare att ha fler än åtta personer samtidigt på arbetsplatsen, eller fler än åtta kunder samtidigt i kundmottagningen på verkstan. Det finns alltså inget legalt förbud mot det. Det ska dock hållas i minnet att även om det inte finns legala hinder finns det fortfarande moraliska aspekter att respektera.

Det avråds å det strängaste från att samlas fler än åtta personer. Avrådan gäller även i privata sammanhang och på arbetsplatser. Med detta i åtanke så bör man som arbetsgivare försöka begränsa antalet situationer där fler än åtta personer vistas i närheten av varandra.

Rent praktiskt bör man införa åtgärder som innebär att så många som möjligt arbetar hemifrån, att be verkstädernas kunder att inte komma in i lokalen, utan vänta kvar i sina bilar.

För de anställda som är tvingade att vistas på arbetsplatsen för att utföra sitt jobb, måste olika skyddsåtgärder säkerställas. Det gäller att alla håller rekommenderat avstånd, att det finns tillgång till handskar, masker och alkoholgel etc.

Arbetsgivare bör löpande genomföra riskbedömningar vid varje ny situation som kan riskera att påverka smittorisken på arbetsplatsen. Notera att det även är viktigt att komma ihåg arbetsmiljön för de som arbetar hemifrån – deras arbetsmiljö är minst lika viktig.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
3 Nov, 2021, Extern artikel
Volkswagen ID.5 officiell
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser