< Tillbaka

Bosch hindrar spökförare - nytt varningssystem implementeras i Skodas bilar

Publicerad: 23 Feb 2021
En så kallad spökförare eller ”ghost driver” som fenomenet kallas på engelska, är en bilist som kör mot färdriktningen. Trots att olyckor som sker till följd av att bilister färdas i fel färdriktning är ovanliga, så kan de ske väldigt snabbt och få allvarliga konsekvenser när de inträffar.

- Jag och SFVF:s jurist Ulf Stefansson mötte för två år sedan en spökförare när vi körde i ytterfil på en motorväg på väg till ett branschmöte i Danmark, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Både Ulf och jag blev rejält skärrade, vilket inte är så konstigt efter att ha mött en bil som kom rakt emot oss i vår fil i ca 130 km/tim, säger Bo Ericsson. Boschs lösning som ska förhindra att olyckor uppstår är varningssystemet ”Wrong Way System” som varnar föraren via infotainmentsystemet om hen kör mot körriktningen.

Skoda blir nu den första biltillverkaren att implementera Boschs varningssystem. Tekniken implementeras under det första kvartalet av 2021 i modeller som Skoda SUPERB, SCALA, KAMIQ, och KODIAQ.

- I linje med våra ledord ”Invented for life” är vårt mål att alla bilar ska ha det här varningssystemet. Alla dödsfall och skador som orsakas till följd av att en bilist kör på fel sida är en för många, säger Dr. Mathias Pillin, ansvarig för Boschs nya division Cross-Domain Computing Solutions.

En av funktionerna systemet har är att anonymt registrera när bilen närmar sig en avfart eller påfart. Den informationen skickas till Bosch som i sin tur jämför den med trafikbestämmelserna. Det som utmärker varningssystemet är att föraren meddelas inom några sekunder, vanligtvis innan fordonet har hunnit lämna på/avfarten.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners