Bosch hindrar spökförare - nytt varningssystem implementeras i Skodas bilar

Publicerad: 23 Feb 2021
En så kallad spökförare eller ”ghost driver” som fenomenet kallas på engelska, är en bilist som kör mot färdriktningen. Trots att olyckor som sker till följd av att bilister färdas i fel färdriktning är ovanliga, så kan de ske väldigt snabbt och få allvarliga konsekvenser när de inträffar.

- Jag och SFVF:s jurist Ulf Stefansson mötte för två år sedan en spökförare när vi körde i ytterfil på en motorväg på väg till ett branschmöte i Danmark, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Både Ulf och jag blev rejält skärrade, vilket inte är så konstigt efter att ha mött en bil som kom rakt emot oss i vår fil i ca 130 km/tim, säger Bo Ericsson. Boschs lösning som ska förhindra att olyckor uppstår är varningssystemet ”Wrong Way System” som varnar föraren via infotainmentsystemet om hen kör mot körriktningen.

Skoda blir nu den första biltillverkaren att implementera Boschs varningssystem. Tekniken implementeras under det första kvartalet av 2021 i modeller som Skoda SUPERB, SCALA, KAMIQ, och KODIAQ.

- I linje med våra ledord ”Invented for life” är vårt mål att alla bilar ska ha det här varningssystemet. Alla dödsfall och skador som orsakas till följd av att en bilist kör på fel sida är en för många, säger Dr. Mathias Pillin, ansvarig för Boschs nya division Cross-Domain Computing Solutions.

En av funktionerna systemet har är att anonymt registrera när bilen närmar sig en avfart eller påfart. Den informationen skickas till Bosch som i sin tur jämför den med trafikbestämmelserna. Det som utmärker varningssystemet är att föraren meddelas inom några sekunder, vanligtvis innan fordonet har hunnit lämna på/avfarten.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser