Bosch hindrar spökförare - nytt varningssystem implementeras i Skodas bilar

Publicerad: 23 Feb 2021
En så kallad spökförare eller ”ghost driver” som fenomenet kallas på engelska, är en bilist som kör mot färdriktningen. Trots att olyckor som sker till följd av att bilister färdas i fel färdriktning är ovanliga, så kan de ske väldigt snabbt och få allvarliga konsekvenser när de inträffar.

- Jag och SFVF:s jurist Ulf Stefansson mötte för två år sedan en spökförare när vi körde i ytterfil på en motorväg på väg till ett branschmöte i Danmark, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Både Ulf och jag blev rejält skärrade, vilket inte är så konstigt efter att ha mött en bil som kom rakt emot oss i vår fil i ca 130 km/tim, säger Bo Ericsson. Boschs lösning som ska förhindra att olyckor uppstår är varningssystemet ”Wrong Way System” som varnar föraren via infotainmentsystemet om hen kör mot körriktningen.

Skoda blir nu den första biltillverkaren att implementera Boschs varningssystem. Tekniken implementeras under det första kvartalet av 2021 i modeller som Skoda SUPERB, SCALA, KAMIQ, och KODIAQ.

- I linje med våra ledord ”Invented for life” är vårt mål att alla bilar ska ha det här varningssystemet. Alla dödsfall och skador som orsakas till följd av att en bilist kör på fel sida är en för många, säger Dr. Mathias Pillin, ansvarig för Boschs nya division Cross-Domain Computing Solutions.

En av funktionerna systemet har är att anonymt registrera när bilen närmar sig en avfart eller påfart. Den informationen skickas till Bosch som i sin tur jämför den med trafikbestämmelserna. Det som utmärker varningssystemet är att föraren meddelas inom några sekunder, vanligtvis innan fordonet har hunnit lämna på/avfarten.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser