Bosch förlänger livslängden för elbilar!

Publicerad: 23 Mar 2020
Att stress gör så att kroppens celler åldras snabbare känner vi till. Det har genetiker för länge sedan visat, men att det även gäller elektriska fordonsbatterier är nog inte lika känt, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Ju äldre batterierna blir, desto sämre blir deras prestanda, kapacitet och kortare räckvidd för fordonet.

För att öka livslängden på batterierna utvecklar Bosch nya molntjänster som kompletterar varje fordons laddningssystem. Databaserade tjänster gör att batteriernas prestanda och livslängd förlängs. Smarta mjukvarufunktioner i molnet analyserar kontinuerligt batteriets status och vidtar lämpliga åtgärder för att förhindra eller bromsa cellernas åldrande. Dessa åtgärder minskar slitaget på batteriet, den dyraste komponenten i ett elfordon, med så mycket som 20 procent. Realtidsdata som samlas in från fordonet och dess omgivningar spelar här en nyckelroll. Molntjänsterna dessa data för att optimera varje enskild laddningsprocess och för att förse förare använder med skräddarsydda körtips för att spara batterikraft.

Enligt experter är den genomsnittliga livslängden för dagens litiumjonbatterier mellan 8 -10 år, alternativt mellan 500 och 1 000 laddningscykler. Batteritillverkare garanterar vanligtvis en körsträcka mellan 100 000 och 160 000 kilometer. Men snabb batteriladdning, höga antal laddningscykler, en alltför sportig körstil och extremt höga eller låga omgivningstemperaturer påskyndar åldrandet. Boschs molnbaserade tjänster är utformade för att känna igen - och motverka - dessa stressfaktorer. Alla batterirelaterade data – t.ex. aktuell omgivningstemperatur och laddningsvanor - överförs först i realtid till molnet, där de utvärderas.

De nya insikterna om batteriets nuvarande status gör det möjligt för Bosch att också aktivt skydda det mot åldrande. För att ge ett exempel: fulladdade batterier åldras snabbare vid särskilt höga eller låga omgivningstemperaturer. Boschs molntjänster ser således till att batterierna inte laddas upp till 100 procent, när förhållandena är för varma eller för kalla. Genom att minska batteriladdningen med bara några procentenheter skyddas batteriet mot onödigt slitage. Data i molnet kommer också att förbättra batteriets underhåll och reparation. Så snart ett batterifel eller en defekt har identifierats, kan föraren meddelas. Detta ökar chansen att ett batteri kan repareras innan det blir skadat eller slutar fungera helt.

- Det här är verkligen positivt eftersom batteriet är kostsamt att byta ut, oavsett om det är fordonsägaren eller fordonshandlaren som ska betala, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
28 Sep, 2021, Extern artikel
Falken sponsrar damlag i Tyskland
28 Sep, 2021, Extern artikel
Goodyear lanserar Fuelmax endurance
27 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook lanserar skor tillverkade av återvunna däck
24 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år
23 Sep, 2021, Extern artikel
Bileko förstärker i Stockholm
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
13 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser