< Tillbaka

T v - Treffcos vd Johan Nilsson. Foto: Treffco (t.v) och Pierre Kjellin

Blivande kontrollorgan: Gör intresseanmälan för Sermi nu!

Publicerad: 15 Feb 2023
Kedjeanslutna verkstäder kan komma att höra till dem som är först med att bli certifierade för Sermi och för verkstaden går det förbereda för sin ansökningsprocess redan nu. Det och en hel del annat avslöjar ett av de företag som ansökt om att få jobba med Sermi-certifiering.

Kontrollföretaget Treffco är ett ”Typ A-organ” och ett av de företag som hittills ansökt om att få bli kontrollorgan (CAB) för den nya europeiska behörighetscertifieringen för fordonsdata – Sermi som införs i augusti.

Den som behandlar Treffcos ansökan är myndigheten Swedac som blir det organ i Sverige som certifierar alla de företag som vill bli kontrollorgan för Sermi, det vill säga jobba med Sermi-certifiering av fordonsverkstäder och kontroller av Sermi-certifierade verkstäder.

Treffco och de andra företagen som ansökt om att få bli CAB för Sermi kan, när de blivit godkända av Swedac, tidigast börja jobba med certifiering av fordonsverkstäder i mars då det så kallade ”Trust Center” (den instans som ska ta emot och behandla all data från kontrollföretagen (CAB:arna) är redo att börja med detta arbete tidigast i mars. Men redan nu kan verkstäder alltså anmäla sitt intresse hos Treffco för att bli Sermi-certifierade så snart processen är klar, berättar Treffcos vd Johan Nilsson:

– Utmaningen här blir att det potentiellt kan finnas 4000 fordonsverkstäder i Sverige som behöver certifiera sig för Sermi och som alla kanske vill ha hjälp med detta samtidigt.

LÄS ÄVEN: Därför behöver verkstaden en Sermi-certifiering

Tror du det finns någon chans att hinna behandla alla ansökningar i tid?

– Det blir en utmaning. Och det är därför vi har öppnat upp redan nu för att ta emot intresseanmälningar från verkstäder som vill Sermi-certifiera sig. Vi ställer dem som anmält sitt intresse i kö och så fort Trust-centret öppnat och Swedac godkänt vår ansökan om att få bli CAB så kan vi börja behandla ansökningarna innan kravet på att ha en Sermi-nyckel för åtkomst av fordonsdata träder i kraft i augusti. Så då har vi en chans att kunna hjälpa till att platta ut puckeln med ansökningar från verkstäderna.

Har ni fått in några intresseanmälningar från verkstäder ännu?

–Ja, vi har fått in några stycken. Sedan har vi en dialog med ett par av de stora verkstadskedjorna, och där håller vi nu på att teckna avtal med kedjorna för att förenkla processen för certifieringen när vi väl öppnar för den fullskaliga tjänsten och så att de hamnar långt fram i kön för en ansökan om Sermi-certifiering.

De verkstäder som är tidiga med att göra en intresseanmälan kommer sedan kunna vara klara med sin Sermi-certifiering innan kravet på Sermi träder i kraft i augusti. Och De får därmed en sömlös övergång till att jobba med Sermi-nyckel i sin verksamhet.

Här kan fordonsverkstäder redan nu lämna en intresseanmälan om att få certifiera sig för Sermi: https://www.treffco.se/sermi

LÄS ÄVEN: Därför behöver verkstaden en Sermi-certifiering

Det här är ett ”Typ A-organ”

Vi bad Johan Nilsson förklara vad det betyder att Treffco har klassningen ”typ A-organ”:

– Eftersom det visar på hur pass långt framme i processen med Swedac vi redan är. Andra ”vanliga” företag som vill ansöka hos Swedac om att få börja hjälpa svenska verkstäder med Sermi, har en betydligt längre väg att vandra då dom först måste bli typ A organ, innan dom kan bli godkända för att bedöma verkstäder för Sermi. Enligt Swedac själva är tidsåtgången för att bli typ A organ och klar för Sermi, upp till 18 månader. Det vi har kvar i vår process är några veckors arbete och process efter att Trust-centret är klart.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan