< Tillbaka

T v, Magnus Bengtsson med en av de klassiska bilar han idag har i sin ägo. T h, bilhandlaren British Auto i Stenkullen öster om Göteborg. Foto: Privat och Pierre Kjellin

BILVÄRDERARE: Därför är bilar fortfarande en bra kapitalplacering

Publicerad: 27 Sep 2023
Varför var en bil ännu mera ouppnåelig förr och varför kan investeringen i en bil ändå fortfarande fungera som en pensionsförsäkring? Vi bad en av Sveriges auktoriserade bilvärderare förklara hur han ser på saken.

Med över 30 år inom bilbranschen inom många ledande positioner både från importledet som återförsäljare som bland annat VD och Sverigechef ägnar Magnus Bengtsson sen två år tillbaka att agera personlig bilhjälp. Vid sidan om arbetet vårdar Magnus Bengtsson sin idag drygt handfull stora samling klassiska bilar av både Mini, BMW, Rolls- Royce och ett tiotal Mercedes från 1960- till 1990-tal.

Magnus – dina bilar är inte bara en hobby utan en pensionsplacering?

– Ja, precis. Jag säger alltid köp din dröm och njut av investeringen och menar det. Jag har till exempel min egna pojkdröm, en svart MB 190E 2.5-16 Cosworth. Den köpte jag för 130000 kronor för några år sedan och iår har blivit erbjuden 350000 för den. Det är en bättre värdeutveckling än vad Stockholmsbörsen haft under samma period. Om jag säljer den om 5-6 år så bör jag få minst en halv miljon för den. Såld.

Samtidigt, påpekar du, så är en fabriksny bil inte lika ouppnåelig idag som den var på 1980-talet?

– Exakt. I mitten på 1980-talet till exempel så kostade en ny Mercedes S-Klass W126 med V8 och förlängda karossen – 560 SEL – i linje med en finare villa i Bromma i västra Stockholm. Idag får man betala bortåt 20 miljoner för en sådan villa i Bromma medan en ny Mercedes S-Klass kostar drygt en miljon kronor.

– Idag är bilen inte heller samma statussymbol som den var när du och jag var unga. Idag kan man lika gärna markera status med en fin klocka, senaste mobiltelefon eller dyr resa. En dyr ny bil kan istället ge negativ bild och öppna upp frågor hur du har tjänat ihop att köpa en.

Men ändå kan en klassisk eller sällsynt bil fortfarande vara en bra investering?

– Ja. För den potentiella marknaden är mycket större idag. Intresset 70-80 tal är stort. Internet, valutor och vår globaliserade värld har gjort att du idag enkelt kan visa din bil i olika digitala auktions- eller andra försäljningsplattformar som når ut till hela världen.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Megnus Bengtson vid en av de många klassiska bilar han har eller haft i sin ägo. Foto: Privat

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan