Biltillverkarna tar nya steg för att stänga ute återförsäljare och fria verkstäder

Publicerad: 25 Mar 2021
- Gruppundantaget och agentavtal är avgörande frågor för bilbranschen. Agentavtal är en åtgärd av biltillverkare för att öka sin egen marknadskontroll och styrka för att kontrollera återförsäljarnas verksamhet mot slutkunder. Det är och kommer bli tufft för en del återförsäljare med tanke på alla marknadsinvesteringar som gjorts över tid, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Det måste regleras och klargöras noggrant i avtal under vilka omständigheter en bilhandlare kan betraktas som en agent.

När onlineförsäljning ökar kommer det leda till att återförsäljaren får konkurrens från biltillverkare genom biltillverkarnas egna försäljningskanaler. Här måste gruppundantaget reglera tydligt om hur långt biltillverkarna kan konkurrera med sina egna återförsäljare. Många återförsäljare och verkstäder har gjort stora investeringar i många år och dessa är oftast både marknadsspecifika och varumärkesspecifika, hur ska återförsäljaren skydda sin investering? Dessa investeringar bör eller måste definieras vid uppsägning av återförsäljaravtal.

- Biltillverkarna har idag möjlighet att neka en återförsäljare avtal om att sälja sin verksamhet om biltillverkaren eller importören inte vill ha in en ny ägare i sitt åf-nätverk, utan "saklig anledning". Det här kan bli en rysare om det sker, säger Bo Ericsson.

- Vi anser att det bör vara mer specifika kriterier fastställda eller bör principen om rätten att sälja verksamheten inom varumärkesnätverket återinföras, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF.

Ett fritt verkstadsval är viktigt för god konkurrens på eftermarknaden. Det är därför mycket viktigt att bilägarens verkstadsval accepteras och att garantin fortsatt ska gälla oavsett vem som har servat bilen. Allbilsverkstäder måste ha full tillgång i realtid till reparationsanvisningar och säkerhetsrelaterad information för att utföra reparationer precis som en märkesverkstad har.

- Med tanke på den tekniska komplexiteten och den ökande betydelsen av förarstödsystem är information ett måste, säger Ulf Stefansson. Dessutom kan tillgången till uppgifterna vara oproportionerligt svår och krävande att få tag på och vi anser att kostnaderna inte får vara orimligt höga för allbilsverkstäder.

Jag ser många risker där biltillverkare låser in bilägare i sitt eget system och ger tillgång till bildata och serviceinformation där kunden genom olika appar är låst till tillverkarens system.

- Det är väldigt viktigt att bilägaren har ett val om var service och reparation ska utföras och av vem, annars snedvrids konkurrensen, säger Bo Ericsson. På samma sätt måste det finnas transparens "i fordonsdatan" så att även allbilsverkstäder och återförsäljare på en viss nivå kan ha en relation med bilägaren. Här ska det bli intressant att se vad som händer när aktörer som Amazon, Google med flera ger sin in i bilens nätverk.

- Det är verkligen oroväckande och utmanande i framtiden när biltillverkarna själva i större utsträckning tar över kommunikationen med kunderna. Det är därför minst lika viktigt att tillgången till full information också säkerställs oavsett bilmärke och om man är märkesverkstad eller ej, men det verkar inte alla ha förstått. Vi på SFVF arbetar med dessa frågor varje vecka, vi besvarar hundratals frågor och undersökningar för att det ska vara konkurrens på lika villkor. När det nya gruppundantaget väl är på plats kommer branschen att få leva med gruppundantaget väldigt många år, säger Bo Ericsson avslutningsvis.

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  

25 Okt, 2021, Extern artikel
Hankook stärker policyn för hållbarhet
22 Okt, 2021, Extern artikel
Mekonomen vann pris på Retail Awards
21 Okt, 2021, Extern artikel
BKT släpper ny dimension av TR 461
21 Okt, 2021, Extern artikel
Mitas uppgraderar lufttrycksapp
20 Okt, 2021, Extern artikel
Michelin på Sverigeturné med ProMeister
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser