BILTILLVERKARNA FÖRLORADE FÖRSTA EU-SLAGET OM BILENS INFORMATION

Publicerad: 23 Feb 2022
Man beräknar att digitaliseringen av bilars information ger en marknad värd 500 miljarder euro 2030 med allt från kartor till underhåll och försäkringar anpassade till körsätt. Den marknaden har lett till en kamp mellan biltillverkare och verkstäder över vem som ska ha tillgång till informationen.

Den här månaden förlorade biltillverkarna första slaget i ett försök att blockera branschspecifika lagstiftning som skulle ge tillgång till informationen. 

Enligt tidningen Politico, som under lång tid följt arbetet med datalagen, har lobbyarbete varit intensivt både med EU:s kommissionär med ansvar för industrifrågor Thierry Breton och kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor Margrethe Vestager och man har rapporterar om otaliga möten. Verkstäderna har fått hjälp från konsumentorganisationer som är oroade över att konsumenternas rättigheter kommer inskränkas. 

Politico uppger också att kommissionen kommer börja hålla diskussioner kring branschspecifika regler redan den här veckan med en förhoppning om att kunna presentera ett förlag i slutet av året. 

Vad betyder det här? 

– Enligt en oberoende undersökning, gjord av FIA Region, kommer detta att få stora ekonomiska konsekvenser för både konsumenter och eftermarknaden om detta inte regleras, säger Claes Åström, vd SFVF.

Hur följer SFVF framtagandet av datalagen? 

– Vi verkar för fortsatt konkurrens och valfrihet inom eftermarknaden, det vill säga verkstädernas och leverantörsledens rätt att konkurrera, och bilägarens rätt att fritt välja bilverkstad. Som exempel hade vi den 10 januari sammankallat och deltagit i ett möte mellan AFCAR och Transportstyrelsen där dessa frågor diskuterades. Ett annat exempel där vi varit med och påverkat i dessa frågor, är möten med Trafikutskottet, säger Claes Åström.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners