< Tillbaka

BILTILLVERKARNA FÖRLORADE FÖRSTA EU-SLAGET OM BILENS INFORMATION

Publicerad: 23 Feb 2022
Man beräknar att digitaliseringen av bilars information ger en marknad värd 500 miljarder euro 2030 med allt från kartor till underhåll och försäkringar anpassade till körsätt. Den marknaden har lett till en kamp mellan biltillverkare och verkstäder över vem som ska ha tillgång till informationen.

Den här månaden förlorade biltillverkarna första slaget i ett försök att blockera branschspecifika lagstiftning som skulle ge tillgång till informationen. 

Enligt tidningen Politico, som under lång tid följt arbetet med datalagen, har lobbyarbete varit intensivt både med EU:s kommissionär med ansvar för industrifrågor Thierry Breton och kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor Margrethe Vestager och man har rapporterar om otaliga möten. Verkstäderna har fått hjälp från konsumentorganisationer som är oroade över att konsumenternas rättigheter kommer inskränkas. 

Politico uppger också att kommissionen kommer börja hålla diskussioner kring branschspecifika regler redan den här veckan med en förhoppning om att kunna presentera ett förlag i slutet av året. 

Vad betyder det här? 

– Enligt en oberoende undersökning, gjord av FIA Region, kommer detta att få stora ekonomiska konsekvenser för både konsumenter och eftermarknaden om detta inte regleras, säger Claes Åström, vd SFVF.

Hur följer SFVF framtagandet av datalagen? 

– Vi verkar för fortsatt konkurrens och valfrihet inom eftermarknaden, det vill säga verkstädernas och leverantörsledens rätt att konkurrera, och bilägarens rätt att fritt välja bilverkstad. Som exempel hade vi den 10 januari sammankallat och deltagit i ett möte mellan AFCAR och Transportstyrelsen där dessa frågor diskuterades. Ett annat exempel där vi varit med och påverkat i dessa frågor, är möten med Trafikutskottet, säger Claes Åström.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan