Biltillverkares enorma vinster på finansbolagen

Publicerad: 8 Nov 2021
Den blomstrande begagnat-marknaden räddar många biltillverkare eftersom deras affärsben som erbjuder leasing, försäkring och belåning skjutits i höjden. Det ger tillverkarna en kostgjord andning till följd av halvledarbristen.

Enligt Financial Times har Volkswagens finansiella affärsben, som inkluderar ett finansbolag som erbjuder leasing och belåning i fler än 45 länder, mer än tredubblat sin vinst före skatt på tre månader mellan juli och september till att landa på 1,5 miljarder euro.

Volkswagen har levererat 2 miljoner fordon globalt under samma period och har tvingats minska produktionen på grund av komponentbristen.

Arno Antiltz, Volkswagens finansdirektör, sade vid en presskonferens att företaget dragit fördel av hög efterfrågan av begagnade bilar, men också från höga restvärden och det fakturm att det är så enkelt att sälja de bilar som finns.

Under senaste året har beg.bil-priserna nått tidigare oanade höjder, ibland högre priser än de såldes för som nya. 

Washington Post har intervjuat bilsäljare i USA som berättar att deras bilauktioner gått ”bananas” - en två år gammal Honda Civic, som ny kostat 21 000 dollar i USA, såldes nyligen två år gammal och 4000 körda miles för 27 200 dollar. 

Ett annat exempel: En tre år gammal Toyota Camry med repor såldes för 14 200 dollar, enligt tidningen nästan dubbelt så mycket som den skulle ha kostat för några år sedan.

Ford Credit rapporterar om rekordhöga vinster. Även Daimer Mobility, Daimlers finansiella del, fokuserade på att använda den nya marknadspotentialen som finns i beg-marknaden samt mer flexibla leasing- och hyrprodukter, speciellt för elbilar.

Flera bilmärken har förstått den ekonomiska potentialen i affärsbenet med leasing och belåning och verkar röra sig mot att försöka få en del av vinsterna. Stellantis håller på att öppna upp i USA efter att i september först ha köpt finansbolaget First Investors.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

20 Jan, 2022, Extern artikel
Hankook i ny Skandinavisk satsning på motorsport
19 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner ökar sin satsning på tunga däck
19 Jan, 2022, Extern artikel
Stort intresse för Automässan 2023
18 Jan, 2022, Extern artikel
Michelin lanserar Road 6 & Road 6 GT
18 Jan, 2022, Extern artikel
Elbilens framgång ställer nya krav på däcken
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser