< Tillbaka

Bild från Fords firande 2020 på Europahögkvarteret i Köln av 90 år på Europamarknaden. Foto: Ford

Biltillverkaren som delvis är på väg att lämna Europamarknaden

Publicerad: 27 Jan 2023
Den multinationella biltillverkaren Ford har inte längre några förhoppningar om att återta förlorade marknadsandelar i Europa, och är nu på väg att agera därefter.

Ford genomförde under pandemin ett kraftigt besparingsprogram som bland annat innehöll nedläggningar av produktionsanläggningar i Frankrike och Storbritannien och stängning av en bilfabrik i Ryssland. Något som resulterade i att cirka 10000 arbetstillfällen försvann från Ford globalt.

Nu planerar Fords ledning för ytterligare neddragningar i Europa – i Tyskland där Fords Europa-högkvarter ligger. Denna gång rör det sig dock om mer än bara en sparåtgärd, enligt flera branschmedier.

Vad Ford nu är på väg att göra är att drastiskt minska resurserna till utveckling avsedd för Europamarknaden. Ford planerar att ta bort upp till 3200 arbetstillfällen från Europa och där merparten av dessa (cirka 2500) enligt tidningen Automotive News är arbetstillfällen vid Fords tekniska utvecklingscenter i Merkenich i Köln, där det idag totalt jobbar cirka 3800 personer.

Fords förändringar på Europamarknaden beskrivs som en växling till att bara vara en elbilsproducent. Men inte ens på elbilssidan står Ford längre helt själva för utvecklingen. Ford lanserar i år och nästa år flera elbilsmodeller, som är byggda på VW:s elbilsplattform MEB.

Fords transformering i Europa syns också tydligtmi ett modellprogram som i princip är på väg att halveras i och med utfasningen av volymmodellerna Focus och Fiesta och med modeller som Mondeo, Galaxy och Ka som redan fasats ut. Fords marknadsandel i Europa, som nu är nere på drygt 4 procent ger helt enkelt för små volymer för att satsa så mycket pengar på som tillverkaren gör idag.

Fords mål med förändringarna på Europamarknaden är att sälja färre bilar, men bilar med högre marginaler. Därför kommer tillverkaren framöver satsa på elbilar, suvar och crossovers samt lätta transportbilar.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan