< Tillbaka

BMW:s produktionsanläggning i tyska Regensburg och avdelningen med de fyra AI-robotarna som inspekterar lackerade karosser. Foto: BMW Group

Biltillverkaren som använder AI-teknik för inspektion i produktionen

Publicerad: 10 Maj 2023
Robotar styrda med artificiell intelligens (AI) sköter inspektion och bearbetning av karosser i produktionen hos en av de tyska biltillverkarna.

Hos biltillverkaren BMW sköter numera robotar som jobbar med hjälp av AI-teknik inspektion och uppmärkning av lackerade bilkarosser vid BMW:s fabrik i tyska Regensburg. Inspektionen ombesörjs av fyra stycken robotar i ett utrymme.

Enligt BMW:s egna uppgifter är man idag ensam biltillverkare i världen om att använda sig av AI i stor skala. Det robotarna gör är att fysiskt inspektera karossen med hjälp av kameror samt med svarta och vita mönster som robotarna projicerar på karossen.

Robotarnas inspektionskameror registrerar minsta skavanker och andra avvikelser och kooordinaterna för varje avvikelse. Utifrån dessa data skapar en dator sedan en 3D-modell av varje inspekterad kaross.

Robotarnas inspektion föregås av en polering av den nylackerade karossen. AI-tekniken gör att robotarna inte alltid måste jobba enligt exakt samma mönster utan själva kan lära sig av tidigare inspektioner bland annat sådant som var brister tenderar att uppstå på karossen och vilket eller vilka sätt en kaross snabbast inspekteras på.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan