< Tillbaka

Foto Biltema

Biltema investerar miljarder i varuhus och lagerbyggnader

Publicerad: 4 Apr 2021
Detaljhandelsföretaget Biltema växer så det knakar och investerar I flertalet nya varuhus och nybyggnationer. Dessutom bygger man nya lager, bland annat företagets största hittills på 83000 kvadratmeter vid E6 i Halmstad. Under 2021 är ca 20 byggprojekt igång i Norden, enligt ett pressmeddelande från Stordåhd Kommunikations den 22 mars.

Enligt uppgift investeras cirka 1,5 miljarder kronor bara i år i nya anläggningar. Och allt finansieras med eget kapital. Utöver byggen av varuhus är tre nya lagerlokaler på gang.

“I dagsläget har privatägda Biltema 151 varuhus i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Total varuhusyta uppgår till över en miljon kvadratmeter. All lagerverksamhet finns i Halmstad med närhet till Halmstads hamn”.

“Det är många år sedan vi var så här expansiva, men expansionstakten när det gäller varuhus ser likadan ut även framöver. Det som skiljer från tidigare är att vi nu samtidigt som vi bygger nytt även bygger ut befintliga lager så att vårt ökande sortiment får plats och att logistiken hänger med”, säger Martin Norrman som är vd för fastighetsbolaget Biltema Real Estate Sweden och Real Estate i övriga Norden.

“Åtta nya varuhus i Sverige
Bara i Sverige är åtta nybyggen i olika stadier aktuella det här året: I april 2021 byggstartar Biltema Real Estate två nya anläggningar, i Ludvika och Ronneby, och i sommar ytterligare en i Örnsköldsvik. Och i början på nästa år blir det byggstart för ett varuhus i Stenungsund. Men flera nya anläggningar är redan eller snart klara. Det är butiksöppningar i vår i Eskilstuna och Oskarshamn, i sommar i Hässleholm och i höst blir det premiär för det största varuhuset som ligger i Partille”.

“Bygger även nya centrallager
Biltema har idag lagerytor på 225.000 kvadratmeter med en lagringskapacitet på cirka 400.000 pallar. Halmstad i Halland beskrivs som själva hjärtat I företagets logistiksystem. De befintliga lagerbyggnaderna finns i Halmstad, tre stycken om vardera 50 000 kvadratmeter vid hamnen och ett lika stort vid E6”.

“Med kraftig utökning av antalet varuhus följer behov av mer lagerkapacitet. Nu bygger företaget ut med tre nya lager på sammanlagt 110.000 kvadratmeter för ytterligare 200.000 pallplatser. Ett lager i Halmstads hamn byggs ut med 8 000 kvadratmeter och vid E6 byggs ytterligare 83 000 kvadratmeter”.

“Vi har också bygglov på gång och planerad byggstart före sommaren för ett nytt lager på 20 000 kvadratmeter i Falkenberg, där vi hittat en bra tomt vid E 6 och där kommunen var mycket behjälplig. Tomten är på 90 000 kvadratmeter, så framöver kan det bli fler lager där”, säger Martin Norrman.

“Fastigheter värda 20 miljarder

Biltema Real Estate uppger ett marknadsmässigt samlat fastighetsvärde på cirka 20 miljarder kronor. Det hör till saken att Biltema inte har några lån, utan finansierar all sin expansion med eget kapital. Fastighetsbolagets hyresintäkter från koncernens alla varuhus uppgår till över en miljard kronor för de nordiska länderna”.

“Under högsäsong tar Biltemas centrallager emot 800 container per vecka men det finns i dagsläget kapacitet för 1000. En stor del av godset tas in via Halmstads hamn och eftersom lagren ligger i anslutning till hamnen behövs ingen mellantransport. Utöver sjötransporterna kommer cirka 250 lastbilstransporter till lagren varje vecka”.

“Från Biltemas centrallager skickas varje vecka ut motsvarande 500 till 600 trailer med gods till butikerna. Skulle allt gods från centrallager till varuhus köras med tåg skulle det fylla tolv fulla tågset om vardera 750 meter. Bara till Norge går dagliga leveranser med det så kallade Biltema-tåget omfattande 30 containrar. Också till Norrland går gods med tåg”.

 

 

 

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

7 Dec, 2022, Extern artikel
BKT lanserar RIDEMAX FL 615
7 Dec, 2022, Extern artikel
Säkerheten i topp när svensken väljer tjänstebil
6 Dec, 2022, Extern artikel
Colmec lanserar nya hemsidor
5 Dec, 2022, Extern artikel
Dubbelt så många tjänstebilar i november
4 Dec, 2022, Extern artikel
Specialdäck viktiga för arbetet i stadsmiljö
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners