< Tillbaka

Bilproducenterna kan bli ansvariga för olyckor med självkörande bilar

Publicerad: 23 Aug 2022
I England förbereds en framtid med självkörande bilar med nya förslag till lagar. Enligt liggande förslag kommer biltillverkarna bli ansvariga för bilens agerande när man kör bilen i självkörande läge – inte den mänskliga föraren.

Lagförslagen beräknas ligga klara till 2025 eftersom man hoppas på att tekniken då är så säker så att självkörande bilar kan börja rulla på vägarna. Till det lägger man stora investeringar. Den brittiska regeringen hoppas på många nya jobbmöjligheter i den nya branschen.

”Vi vill att England ska vara i frontlinjen när det gäller utveckling och användandet av den här fantastiska teknologin, och det är därför som vi investerar miljoner i viktig forskning om säkerhet och lagstiftning för att se till att vi får alla fördelar den här teknologin erbjuder, säger Transport Secretery Grand Shapps till Reuters.

Enligt nyhetsbyrån inkluderas även kommunala transporter och transportfordon i planerna.

Hela 35 miljoner pund, ungefär 350 miljoner kronor, öronmärks till forskning om säkerheten.

”Lagstiftningen kommer göra bilproducenterna ansvariga för bilens agerande när den körs i självkörande läge, vilket betyder att den mänskliga föraren inte kommer kunna bli ansvarig för incidenter som inträffar när bilen är självkörande”, enligt regeringens uttalande.

England var tidigt ute och tillät automatisk filkörning. Förutom fler arbetstillfällen hoppas man på ökad trafiksäkerhet.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan