< Tillbaka
Michael Bergvall, däck och skadeansvarig SFVF
Bilmekaniker/Däcktekniker/Fordonstekniker har en sak gemensamt, de saknas!
Publicerad:
21 Sep 2020
De flesta i branschen känner till att det saknas 5000 - 6000 mekaniker i Sverige, vilket är ett högt antal inte minst med tanke på att antalet uppenbarligen är konstant eller ökar sedan många år.
Som en konsekvens av detta så får flera verkstäder antingen tacka nej till jobb eller jobba dygnet runt, säger Michael Bergvall som är däck och skadeansvarig på Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
Att bara sitta och se på när en produktiv bransch med många egna företagare går på knäna, trots att de med ganska enkla medel skulle få en bra vardag, samtidigt som att de skulle bidra till sysselsättningen i samhället är mycket beklagligt. Samtidigt måste vi ställa oss frågan, vad vi alla i branschen kan göra för att bidra till att höja statusen, så fler söker sig till vår bransch, säger Bo Ericsson vd för SFVF.
- Har vi ställt om vårt sätt att tänka när det gäller att attrahera ungdomar till branschen?
- Vad gör vi för att städa undan den falska bild många har idag av yrket som bilmekaniker?
- Är vi mekaniker eller tekniker? Med tanke på den tekniska utvecklingen vi möter i branschen, är vi kanske mer tekniker än mekaniker.
- Har man spenderat några statliga pengar för att informera ungdomar om att detta är ett framtidsyrke?
- Hur många ungdomar vet vilken otroligt kul och utvecklande bransch vi arbetar i?
- Hur många ungdomar vet hur befordringsgången ser ut i vår bransch?
- Hur många verkstäder och anställda ställer upp och informerar om vår bransch på våra skolor, exempelvis under öppna hus i samband med gymnasieval?
Här finns det 1000-tals jobb som väntar och vad gör vi? Våra fordonslärare erbjuds inte kompetensutveckling i tillräcklig omfattning för att kunna hänga med i den tekniska utvecklingen. Därför borde vi från branschen bjuda in lärare till våra kurser avgiftsfritt.
SFVF är en ganska ny förening och har inte så mycket pengar ”på banken” men trots det satsar vi på att undervisa fordonslärare gratis i Däckskolan, och kommer fortsätta med andra ämnen. Det märks både före, under och efter utbildningen att fordonslärarna är engagerade i sina arbeten, men de har inte alltid de bästa förutsättningarna för att utbilda våra kommande medarbetare. Detta är en investering i framtiden, avslutar Bo Ericsson.