Billogistikindustrin oroar sig för framtiden när kostnaderna skenar

Publicerad: 1 Feb 2022
Bristen på bilar att leverera orsakar stora fluktuationer i billogistikbranschen och åkerier som kör ut bilar från importhamnar till återförsäljare har drabbats hårt.

Den europeiska lobbygruppen ECG har gjort en undersökning bland sina medlemmar som visar att företag som transporterar bilar på väg, alltså lastbilstrailers, drabbats av 21 procents minskad omsättning. 1 200 lastbilar har stått still inom EU-länderna senaste åren och återförsäljarna har inte heller fått lika många bilar som tidigare.

Branschen fortsätter möta en kris utan motstycke. Kostnaderna stiger, volymerna faller och vinstmarginaler utplånas. På många håll inom Europa har förarlönerna ökat mer än inflationen och många chaufförer har i brist på arbete börjat köra för andra branscher. 

Eftersom avtalen med biltillverkarna oftast inte tar hänsyn till att marknaden blivit volatil med stora svängningar har logistikföretagen svårt att möta biltillverkarnas oregelbundna behov. 

91 procent av ECG:s medlemmar svarar att huvudskälet till minskade leveranser senaste två åren är kopplat till komponentbristen som gett färre bilar att leverera. Alla medlemsföretag har sett ökade kostnader sedan januari 2020. 

Mike Sturgeon är operativt ansvarig för ECG. 

– Den negativa feedbacken från branschen är mer negativ än den var under finanskrisen. Som tur är förstår även biltillverkarna att det finns en risk att leverantörsföretagen inte finns där när det finns bilar att leverera. Nu behöver industrin jobba tillsammans för att bygga en hållbar framtid, säger Mike Sturgeon.

Mats Eriksson är koncernchef på Axess Logistics.

– Som styrelseledamot i ECG kan jag tillägga att branschen också står inför omfattande investeringar i digitalisering och mer hållbara tekniklösningar vilket ökar pressen ytterligare, säger Mats Eriksson.

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners