< Tillbaka

Billogistikindustrin oroar sig för framtiden när kostnaderna skenar

Publicerad: 1 Feb 2022
Bristen på bilar att leverera orsakar stora fluktuationer i billogistikbranschen och åkerier som kör ut bilar från importhamnar till återförsäljare har drabbats hårt.

Den europeiska lobbygruppen ECG har gjort en undersökning bland sina medlemmar som visar att företag som transporterar bilar på väg, alltså lastbilstrailers, drabbats av 21 procents minskad omsättning. 1 200 lastbilar har stått still inom EU-länderna senaste åren och återförsäljarna har inte heller fått lika många bilar som tidigare.

Branschen fortsätter möta en kris utan motstycke. Kostnaderna stiger, volymerna faller och vinstmarginaler utplånas. På många håll inom Europa har förarlönerna ökat mer än inflationen och många chaufförer har i brist på arbete börjat köra för andra branscher. 

Eftersom avtalen med biltillverkarna oftast inte tar hänsyn till att marknaden blivit volatil med stora svängningar har logistikföretagen svårt att möta biltillverkarnas oregelbundna behov. 

91 procent av ECG:s medlemmar svarar att huvudskälet till minskade leveranser senaste två åren är kopplat till komponentbristen som gett färre bilar att leverera. Alla medlemsföretag har sett ökade kostnader sedan januari 2020. 

Mike Sturgeon är operativt ansvarig för ECG. 

– Den negativa feedbacken från branschen är mer negativ än den var under finanskrisen. Som tur är förstår även biltillverkarna att det finns en risk att leverantörsföretagen inte finns där när det finns bilar att leverera. Nu behöver industrin jobba tillsammans för att bygga en hållbar framtid, säger Mike Sturgeon.

Mats Eriksson är koncernchef på Axess Logistics.

– Som styrelseledamot i ECG kan jag tillägga att branschen också står inför omfattande investeringar i digitalisering och mer hållbara tekniklösningar vilket ökar pressen ytterligare, säger Mats Eriksson.

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan