< Tillbaka

Bilindustrin behöver bli mer transparent kring CO2-påverkan av tillverkningen

Publicerad: 22 Jun 2022
Vid årets elbilskonferens Nordic EV Summit i Oslo presenterades en undersökning från testorganisationen Green NCAP som tittat på CO2-utsläpp från olika typer av bilar. Resultatet visar att klimatpåverkan inte bara handlar om vilken typ av motor bilen har.

Danska tidningen FDM sammanfattar presentationen från den nordiska elbilskonferensen i Oslo nyligen, då Polestars vd Thomas Ingenlath (fritt översatt) sade så här: ”Jag står här med ett obekvämt budskap. Den elektriska bilindustrin är farligt nära att begå samma brott som bilproducenter med förbränningsmotorer gjort, att inte vara transparanta med utsläpp från biltillverkningen”.

Därmed satte han fingret på den ömma punkten kring elbilars klimatbelastning, och då framför allt om öppenheten kring klimatbelastningen. Han redogjorde att Polestar  lämnade ett klimatavtryck på 26 ton CO2 från fabriken, utöver klimatbelastningen från energi och körning. Därmed konstaterade han att elbilar är en bra början, men att det återstår mycket jobb.

Det är Green NCAPs första livscykelanalys som omfattar både elbilar, plugin-hybrider, hybridbilar, gasbilar och konventionella bilar. 

I sammanfattningen av rapporten konstateras att storleken och vikten på bilen (och batteriet) har stor betydelse för klimatbelastningen både under produktionen och körningen – oavsett drivmedel. 

En elbil är ju med sin höga vikt mer lönsam ju längre den körs. Om den bara körs 6 000 kilometer om året kanske den aldrig kommer upp i den räckvidd som behövs för att börja bli lönsam. Ju mer du kör en elbil, desto ”grönare” blir den.

I rapporten konstateras att framställningen och transporten av fossila drivmedel har en relativt liten klimatbelastning, medan bensin- och dieselbilar har en hög klimatbelastning när bränslet förbränns under körning. Alltså konstateras att stora och tunga elbilar totalt sett bara är l i t e bättre än små bensinbilar.

Exempelvis visas att en Ford Mustang Mach-E med stort batteri släpper ut lika mycket CO2 under livstiden som en Skoda Octavia med dieselmotor, båda med 175 gram per kilometer. Men det är ett undantag. Elbilar klarar sig generellt sett bättre än fossildrivna bilar.

Det kommer däremot uppstå ett behov av mer energieffektivare elbilar framöver. Northvolt, som i maj levererade sina första battericeller producerade med grön energi, är ett framgångsexempel i tiden.

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan