Bilia tappar nybilsförsäljning av Volvobilar

Publicerad: 24 Nov 2020
Bilia har den 19 november 2020 mottagit en uppsägning av återförsäljaravtalen, i dess nuvarande form, för Volvo i Sverige och Norge. Nu börjar förändringens vindar blåsa allt hårdare så jag tycker inte att det är förvånande att tillverkaren vill ändra ett 120-årigt distributionssystem i bilbranschen, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Med andra ord, vi ser på många sätt att ansträngningar görs för att ändra den traditionella affärsmodellen snabbare än någonsin förr. Tillverkarna har redan gett oss en glimt av denna framtid när Daimler införde agentavtal och inte återförsäljaravtal. Direktförsäljning online kommer också på bredare front nu när flera tillverkare inför detta. Frågan som uppstår är, hur många återförsäljare klarar av den här omställningen när de ställs inför ett omsättningstapp?

De stora marginalerna ligger i och för sig i verkstadsaffären och i begagnat-affären, vilket leder till att fokuset och konkurrensen kommer öka i dessa led. Hur lång tid kommer det ta innan tillverkarna även tar hand om inbytet av den begagnade bilen? Bilen kan sedan säljas via aktionssajter i Sverige eller inom EU. Prognosen i skuggan av den omställning som sker är att servicebehovet gradvis kommer sjunka med 20 - 25% fram till 2025, säger Bo Ericsson.

Detta i sin tur leder till att fler kommer bli allbilverkstad och ansluta sig till någon befintlig verkstadskedja. Samtidigt kommer vi få ett nytt gruppundantag eftersom nuvarande upphör den 31 maj 2023, säger Bo Ericsson. Dock så riskerar utformandet av ny lag att underminera viktiga delar för vår bransch, därför har vi bett om möte med Regeringen. Den nya lagen får vidsträckta konsekvenser för hela fordonseftermarknaden inom EU och för medlemsstaternas rättsliga system.  Det berör så kallad standardiserad åtkomst till RMI och procedurer för fordonssäkerhetsfunktioner (SERMI), vilka är avgörande för att verkstäder över hela Sveriges yta ska kunna serva och reparera bilar.

Mötet i expertgruppen "Motorfordon" i början på december är avgörande i detta sammanhang, säger Ulf Stefansson jurist hos SFVF. Detta är det tillfälle då våra frågor, farhågor och invändningar bör tas upp. Som företrädare för medlemsstaterna har Regeringen rätt att uttrycka våra åsikter och begära att EU-kommissionen tar hänsyn till dem när de utarbetar textmassa som ska vara juridiskt korrekt, tydlig och respektfull för de åtaganden som gjorts under lagstiftningsdiskussionerna, säger Ulf Stefansson.

Vi fruktar att om detta tillfälle inte utnyttjas kan det bana väg för ett enkelt antagande av lagstiftningsförslaget av EU-kommissionen, därför vill vi ha möte med Regeringen, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser