< Tillbaka

En av Bilyaa Groups verkstäder i norra Stockholm. Foto: Pierre Kjellin

Bilia-stämning mot Bilyaa Group: Därför är godkänt företagsnamn ingen garanti

Publicerad: 11 Maj 2023
Han fick bolagsnamnet godkänt av Bolagsverket men stämdes av Bilia-koncernen. Men myndighetens ord är inte lag och Youcef Abna Aissa riskerar att mista företagsnamnet Bilyaa Group.

Tidigare i år stämde bilhandelskoncernen Bilia Youcef Abna Aissa som är grundare och ägare till företagsgruppen Bilyaa Groupp med en handfull Mekonomen-anslutna verkstäder i norra Stockholmsområdet. Hans företagsnamn är för likt Bilia och det drabbar biljättens verksamhet negativt, hävdar de.

Youcef Abna Aissa fick godkänt av Bolagsverket att använda ”Bilyaa” i sitt företagsnamn och trodde han hade rätten på sin sida eftersom Bolagsverket är en myndighet. Men Bolagsverkets godkännande kan inte betraktas som en lag som inte går att överpröva. Det uppger Bolagsverket:

När Bolagsverket godkänner ett företagsnamn är det tyvärr ingen garanti eller försäkran mot att andra aktörer kan kräva bättre rätt till kännetecknet. Bolagsverket kan inte förutspå en utgång i domstol eftersom domstolen gör en egen fri bedömning”, svarar Christina Wikström, jurist på Bolagsverket på vår fråga om hur starkt ett av Bolagsverket godkänt bolagsnamn ger ägaren till namnet.

Youcef Abna Aissas fall är långt ifrån unikt, enligt Bolagsverket:

Det är inte helt ovanligt att talan om bättre rätt till ett kännetecken går till domstol", förklarar Christina Wikström som också antyder vad den som fått anspråk på sitt bolagsnamn kan göra för att lösa problemet:

För att underlätta för företagaren eller innehavaren av ett varumärke att kunna hävda sin rätt finns också möjlighet att ansöka om administrativ hävning av ett företagsnamn eller varumärke”.

LÄS ÄVEN: David mot Goliat när Bilia stämmer Mekonomen-verkstäder

                  "Om vi förlorar går vi i konkurs"

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Youcef Abna Aissa framför sin verkstad i Edsberg i norra Stockholm. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan