BÅSTAD Under tennisturneringen Nordea Open i Båstad passade Bilia på att fylla Kongresscenter med kvinnlig styrka. – Att vara här under den vecka då det spelas damtennis i världsklass och samtidigt lyfta frågan om hur vi ska utvecklas för att få fler kvinnor till branschen är en perfekt kombination, säger Bilias kommunikationsdirektör Anders Rydheimer.
Det känns mäktigt att höra de kvinnliga tennisspelarna smasha iväg bollar över nätet på tennisbanan nedanför när Bilia tillsammans med Porsche Center Helsingborg och Malmö samlat kvinnor för att prata om kvinnor och bilar.
Bilia och Porsche är sponsorer i tennistävlingen och passar på att slå ett slag för att rekrytera fler kvinnor till bilbranschen. De inbjudna kvinnorna är alla Porscheägare.
Det är en gemytlig och inbjudande stämning där alla pratar med alla med den enda gemensamma nämnaren att de är kvinnor och kör Porsche. Jag som journalist – och dessvärre utan Porsche - får svara undvikande när kvinnor kommer fram och frågar vilken Porsche jag kör, men de jag pratar med har många historier om bilhandel, verkstäder och förutfattade meningar om kvinnliga bilförare.
– Problemet är männens inställning. Hade jag inte haft rätt säljare vid Porsche Center i Malmö hade jag inte köpt en Porsche. Min säljare Ola hade en rak inställning och jag slapp ”lilla flickan-attityder” som jag mött från andra säljare, säger Ulrika Dahlgren som kört från Göteborg i sin Porsche 911 Carrera Cabriolet som är fem år gammal. Hon efterlyser fler inkännande bilsäljare och fler kvinnor i bilbranschen.
Johan Persson, försäljningsansvarig för Porsche Center Helsingborg, berättade att han för drygt tio år sedan knappt träffade några kvinnliga Porscheägare. I dag levereras 15 procent av hans sålda bilar till kvinnor.
– Det är kvinnor som utbildar sig, som tar allt fler platser i näringslivet och startar företag. Jag är verksam i en bransch som är överrepresenterade av män och det vill vi ändra på. Vårt mål ihop med Bilia är att ha 30 procent kvinnliga säljare. I dag har vi 17 procent, säger Johan Persson som också vädjade om hjälp från kvinnorna i rummet att uppmuntra andra kvinnor att söka jobb inom bilindustrin.
Enligt marknadschef Anna Wedin på Bilia är det viktigt att lyfta frågan till en branschfråga. Överrepresentationen av manliga medarbetare är densamma i de flesta företag i branschen.
De mål som Bilia jobbar med är 30 procent kvinnliga säljare, 20 procent totalt och lika många kvinnliga chefer som andelen kvinnligt anställda.
– Det är förstås svårare att rekrytera kvinnor till de tekniska yrkena, därför måste vi samarbeta inom branschen. Det dialogerna måste påbörjas redan innan man väljer gymnasielinje. Verkstäderna och skolorna måste jobba ihop även om vi sedan får slåss om de kvinnor som finns, säger Elin Delvert, HR-direktör.
Hur jobbar ni för att nå de målen som ni satt upp?
– Vi arbetar aktivt med ledarförväntningarna. Alla chefer har ett ansvar att aktivt arbeta med inkludering och jämlikhet. Vi har också en förstärkt rekryteringspolicy som genom tydliga riktlinjer syftar att öka andelen kvinnor inom försäljning.
– Det är också tuffare att vara kvinna i den här branschen eftersom även kunderna har andra förväntningar på kvinnor än män men förändringen måste börja inifrån, säger Elin Delvert.
Enligt Elin Delvert finns det en uppfattning att kvinnor inte gillar rörliga löner eller obekväma arbetstider.
– Det stämmer inte. I så fall hade vi inte haft så många kvinnor inom vården eller fastighetsmäklarbranschen. Bilia har gjort en undersökning som visade att det ofta bygger på en felaktig bild av arbetet och branschen, säger Elin Delvert.
Till eventet kom även Bilias CFO Kristina Franzén och kommunikationsdirektör Anders Rydheimer.
– Det är jätteviktigt för Bilia att kvinnor får träffas och skapa nätverk. Bilia strävar efter att få in fler kvinnor och det är förstås enklare på avdelningar som ekonomi och HR. Det tar längre tid att hitta kvinnliga tekniker, säger Kristina Franzén.
Anders Rydheimer:
– För att få in fler kvinnor jobbar vi med respektive chef. Så fort vi ska anställa och har en kvinnlig sökande ska hon vara med i slutomgången så att vi kan ge varandra en ”second opinion” och ta hjälp av varandra. Vi mäter och följer alla förändringar. Så gör vi på alla områden. Nu även beträffande rekryteringar, säger Anders Rydheimer.
Innan Porsche-kvinnorna släpptes ut till läktaren som publik för spel i världsklass ifrågasatte retorikern Elaine Eksvärd varför erfarna kvinnor blir kallade ”duktiga” medan erfarna män är ”kompetenta”. Om hur mäns sätt att kommunicera med hjälp av härskarteknik kan få kvinnor att känna sig vilsekomna. Och att kvinnor ofta är mer socialt begåvade, kanske som en kompensation för mindre muskelstyrka.
Hon uppmanade säljarna hos återförsäljarna att se till att kunden känner sig lika välkommen som de anställda på Gröna Lund gör. Det sista gäller så klart både män och kvinnor.
Fotnot: Branschsnittet för kvinnliga anställda i bilbranschen är 9 procent.
Text: MARIA ERIKSSON
Bilden ovan: Kristina Franzén och Elin Delvert.
Nedan: Johan Persson från Porche Center Helsingborg tackar av föreläsaren Elaine Eksvärd. Bilias marknadschef Wedin till vänster.
