< Tillbaka

Bilia och Volvo Cars överens om avtal

Publicerad: 1 Okt 2021
Efter att Volvo Cars sade upp Bilias ÅF-avtal för snart ett år sedan meddelar nu Bilia att de kommit överens om ett nytt avtal. Detta enligt ett pressmeddelande nu på morgonen. Texten uppdaterades 09:36.

Avtalet är en principiell övernskommelse mellan Volvo Car Sverige AB, Volvo Car Norway AS och Bilia om ett framtida samarbete. Bilia verkar vara lättade över att situationen fått en lösning. Det har länge spekulerats om vilken väg som Volvo Cars ska välja. Under tiden har Bilia satsat på Mercedes, vars verksamhet på Upplands Motor togs över av Bilia efter att Upplands Motor köptes av Volvo. 

I juli vid ett press- och analytikermöte förklarade Bilias koncernchef och vd Per Avander att Mercedes släppte in Bilia på lastbilsmarknaden och att han bedömde att det affärsbenet sklule ge en stabil intjäning och en trogen kundbas. Avander var tydlig med att de ville växa med Mercedes.

Nu verkar det emellertid som Mercedes får lite konkurrens av Volvo i Bilias verksamhet. 

I Sverige kommer Bilia att fortsätta vara återförsäljare för Volvo i storstadsområdena Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås. I Norge kommer Bilia emellertid lämna Oslo. 

Det innebär att Volvo Car Sverige AB och Volvo Car Norway AS ger Bilia rätt att sälja nya Volvobilar och sköta servicen i 34 anläggningar i Sverige och 10 i Norge.

– Vi är väldigt glada att även framöver få bedriva Volvoverksamhet på 44 anläggningar i Sverige och Norge. Vi är stolta och glada att tillsammans med Volvo Cars uppfylla våra gemensamma ambitioner utifrån Volvokundernas förväntan om en fysisk och digital upplevelse som kombineras sömlöst, säger Per Avander i pressreleasen.

Men affären kommer till ett pris. 

Bilia har träffat en bindande avsiktsförklaring att sälja fyra anläggningar i Skaraborg till Bröderna Brandt Personbilar AB (förväntad försäljning 1 januari 2022), anläggningen i Uppsala ska säljas till tredje part (1 juli 2022) och förhandling om försäljning av fyra mindre anläggningar i Bergslagen pågår också. Därpå kommer Bilia inte att få auktorisation för ytterligare tre anläggningar i Sverige, vilket gör att Bilia istället planerar att bedriva annan verksamhet i anläggningarna. I Norge kommer tre anläggningar i Osloområdet säljas till det nyetablerade bolaget Volvo Car Stor-Oslo AS den 1 juli 2022.

De anläggningar som Bilia nu har för avsikt att sälja, eller ersätta med annan verksamhet, har sålt nya och begagnade bilar samt utfört serviceverksamhet för Volvo och Renault och har de tre senaste åren redovisat en nettoomsättning om totalt 6,2 miljarder kronor.

Det verkar troligt att Volvo Cars satsning på storstäderna i Sverige, där de nu kommer ha både Bilia och sina egna Volvo Retail-återförsäljare, är ett sätt att försöka få större marknadsandel och utmana Volkswagen-gruppens Din Bil. Frågan är hur Bilia kommer kunna balansera den önskan, eftersom de också är stora på BMW och Mercedes. Det kan finnas risk för intern konkurrens mellan märkena. Fordonsproffs har sökt Per Avander för en kommentar om detta.

Samtidigt blir Bilia av med försäljningen i Oslo, där Volvo Cars uppenbarligen vill ha sin egen Retail-återförsäljare. Kanske tänker Volvo Cars att "this town is not big enough for both of us".

Försäljningarna är i vanlig ordning villkorade godkännande från svenska och norska konkurrensmyndigheterna.

Jessica Span, vd Volvo Car Sverige AB är nöjd.

– De senaste månaderna har vi haft en konstruktiv dialog med Bilia om vad Volvo Cars förväntar sig av en framtida partner. Framgent är vi nöjda med att Bilia arbetar för att implementerar vår strategiska inriktning, och levererar på vår ambition att erbjuda våra kunder den bästa möjliga upplevelsen när de möter vårt varumärke, oavsett om det är online eller i handlarnas bilhallar. Tack vare detta kommer Volvo Cars att stå starka och lansera en ny affärsmodell baserad på online-försäljning och direkta kundrelationer som ger en sömlös kundupplevelse, säger Jessica Span i pressreleasen.

Mathias Nilsson, vd Bilia personbilar AB i Sverige:

– Bilia i Sverige är glada och stolta över att tillsammans med Volvo skapa och lansera nya affärsmodeller som kombinerar en fysisk och digital kundupplevelse i enlighet med Volvo-kundernas förväntningar. Bilia vill, och är övertygade att vi kan, bidra till den transformationsprocess som vi tillsammans vill genomföra. För Bilia är Volvo en betydelsefull och stark partner som är mycket viktig för Bilias fortsatta utveckling, säger Mathias Nilsson.

Uppdatering av texten görs löpande under dagen./Maria Eriksson

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan