< Tillbaka

Bilia och Volvo Cars första kvartal i bristen på bilar

Publicerad: 28 Apr 2022
Under torsdagen kom först Volvo Cars, därefter Bilias resultat. Volvos försäljning rasade med 20 procent under första kvartalet, men omsättningen ökade. Bilia noterade den högsta orderstocken någonsin.

Volvo Cars försäljning minskade med 20 procent till 148 000 bilar på grund av bristen på halvledare. Omsättningen ökade med 8 procent på grund av prisökningar och intäkter från Polestar. Under första kvartalet var en av tre sålda bilar en hybrid eller elbil.

Volvo Cars beskrev sitt resultat som stabilt i en instabil värld. 

– Under de första månaderna 2022 har kriget i Ukraina förstört liv och drivit miljoner oskyldiga människor i flykt. Samma krig har också skickat upp redan hög inflation till nya höjder och negativt påverkat redan känsliga leveranskedjor. När jag summerar Volvo Cars resultat för första kvartalet är jag otroligt nöjd med att vi kan leverera ett så stabilt resultat, säger Jim Rowan, VD på Volvo Cars.

Beträffande bristen på komponenter är Jim Rowan bekymrad och företaget har börjat leta bildelar i andra länder än Kina. 

– Ju längre pandemin pågår, desto mer osäkerhet finns. Vi har redan implementerat strategin att ”make where we sell and source where we make”, sager Jim Rowan.

Rowan trodde att även andra kvartalet skulle påverkas av komponentbristen, men inte lika mycket som första. Volvo Cars hoppades på en förbättrad produktion under andra halvåret. 

 

Andelen plug-in hybrider och elektriska bilar av de sålda volymerna ökade och stod för 34 procent, varav 8 procent helelektriska bilar. Den andelen förväntas öka när Volvo Cars ökar produktionskapaciteten av helelektriska bilar till 150 000 fordon efter sommaren. 

Antalet leasingkontrakt ökade, troligtvis på grund av en satsning med onlineförsäljning av fleetbilar till små och mellanstora företag både i Sverige och UK. Totalt ökade onlineförsäljningen med 13 procent på etablerade marknader (från en förmodad låg nivå).

Företagets ambitioner att minska CO2-avtrycken per bilar uppges fortgå enligt planering och har sedan 2018 minskat med 13,4 procent. Till 2025 är ambitionen att CO2-utsläppen ska minska med 40 procent per bil.

– Den strategiska planen är tydlig och i fokus, vår väg framåt är att vara snabbast i transformationen till ett helelektriskt märke med direkta konsumentkontakter och lägre utsläpp, säger Jim Rowan.

– För att nå våra mål ska vi minska på takten på utveckling av produkten, stärka vår flexibilitet i leveranskedjan och öka våra kunskaper inom digitalisering och mjukvara, säger Jim Rowan.

 

Bilia sammanfattar ett starkt resultat trots bristen på bilar. Nettoomsättningen uppgick till 8684 miljoner kronor vilket är en minskning med 7 procent jämfört med samma period året innan. 

Däremot förblev resultatet för serviceaffären och försäljningen av begagnade bilar i nivå med föregående år. Periodens resultat uppgick till 594 miljoner kronor, jämfört med 377 miljoner året innan.

VD Per Avander bedömde att kriget i Ukraina endast haft en liten påverkan på företagets verksamhet.

”Det råder viss osäkerhet avseende framtida leveranser av bilar samt reservdelar och tillsammans med en allmän geopolitisk oro kan detta påverka vår verksamhet framöver. Vi hoppas på en snar lösning av konflikten”, skriver Per Avander i pressreleasen.

Orderstocken för beställning av nya bilar låg på 27 178 bilar, den högsta någonsin.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan