Bilia köper bildemontering i Norge

Publicerad: 5 Maj 2022
Att äga en bildemonteringsverksamhet verkar vara en del av framtidens bästa bilaffär. I dag meddelade Bilia att de förvärvat majoriteterna av aktierna i bildemonteringsföretaget Bil1Din Holding AS i Norge med målet att tredubbla norska verkstäders användning av begagnade bildelar.

Bilias VD Per Avander har redan förklarat att han och Bil1Din framöver även kommer etablera en bildemonteringsverksamhet ihop med en plåt- och lackverstad på Røyken för marknaden runt Oslo. 

Anläggningens tak ska täckas med 2 500 kvm solceller som ska generera över 400 000 kwh per år. Genom att lägga verksamhet för bildemontering och skadeverkstad i samma anläggning hoppas man öka användandet av återbrukade delar.

– Genom att överta majoritetsandelen i Bil1Din blir Bilia den första aktören i Norge som tydligt tar hållbarhetsansvar för bilen genom hela livscykeln, även inkluderat begagnade bilar, säger Frode Hebnes, VD för Bilia Norge AS, till Bilnytt.no.

Fordonsproffs har i flera artiklar skrivit om hur den cirkulära ekonomin i bilindustrin slagit rot vilket märks i att allt fler aktörer vill in på marknaden med begagnade bildelar. 

­– Jag är glad att Bilia genom Bil1Din etablerar bildemonteringsverksamhet i Norge. Bildemonteringar är en viktig del i vår cirkulära affärmodell, som bidrar till att återanvända begagnade bildelar i vår serviceaffär och i en hållbar affärsmodell, säger Per Avander.

Anders Greftegreff, VD Bil1Din Holding AS gläds åt att de efter tre generationer och 50 år inom bildemontering ser att bilbranschen upptäckt de ekonomiska och miljömässiga möjligheter som finns med bildemonteringsverksamheten.

– Under de senaste åren har bildemontering i Norge utvecklats till att vara mer professionellt, och flera verkstäder och privatpersoner väljer numera återvunnet, säger Anders Greftegreff.

I affären ingår också att Bilia ska köpa ytterligare 39,9 procent av aktierna i Bil1Din Holding AS fram till 2032. Företaget omsätter 52 miljoner norska kronor.

Maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP

19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
8 Mar, 2022, Extern artikel
Installera en laddbox för elbilen hemma
4 Feb, 2022, Extern artikel
Koenigsegg ska bygga en elbil
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser / Samarbeten