< Tillbaka

Bilhandlarna som aldrig skulle få en SERMI-certifiering

Publicerad: 15 Aug 2023
De är ofta unga, har ett nystartat aktiebolag och återfinns i belastningsregistret. De mindre nogräknade bilhandlarna som säljer bilar via Blocket är inte nämnvärt svåra att hitta.

EU:s nya behörighetscertifiering för tillgången till stöld- och säkerhetsrelaterad fordonsdata – SERMI – som införs i Sverige i höst väntas bli en nödvändighet för allt fler av våra bilverkstäder.

Ju fler bilverkstäder som certifierar sig för SERMI, desto mer omfattande blir också saneringen av verkstadssektorn från mindre nogräknade aktörer.

Bilhandlarna på Blocket som får varningsklockorna att ringa

Sveriges största och viktigaste annonstorg för bilar är sedan mer än ett årtionde Blocket. För att som bilhandlare få annonsera på sajten kräver Blocket inte mer än att man fyller i korrekta adressuppgifter, namn och ett organisationsnummer. Därefter är det fritt fram att få annonsera.

Många av de bilhandlare som säljer bilar på Blocket är mindre aktiebolag med 1-3 anställda, och bland alla dessa är det sedan inte särskilt svårt att hitta de mindre nogräknade och oetablerade handlarna.

Vi har sökt Blockets CEO Robin Suwe, som inte återkommit med någon kommentar eller svarat på våra frågor.
En vanlig sådan typ av bilhandlare på Blocket har ofta dessa karakteristika:

# Nystartat aktiebolag med 1-3 verksamhetsår i bagaget

# Bolagets företrädare är 1-2 män i 20-30-årsåldern.

# En eller båda bolagets företrädare är de senaste åren dömd för brott (d.v.s med en dom som fortfarande syns i belastningsregistret)

# Bolaget har bilar till salu i allt från 20000-kronorsklassen till exklusiva bilar utannonserade för flera hundra tusen kronor.

# En eller flera av bolagets utannonserade bilar är inte besiktigade, trots att de befinner sig i besiktningsperioden (d.v.s inom kort beläggs med körförbud om de ej besiktigas) eller redan fått körförbud.

# Bolagsnamnet består ofta inte av personnamn utan är ofta inspirerat av bolagsnamn i andra branscher eller fritt påhittade namn (t.ex Bilakuten, Exotic Cars osv).

LÄS ÄVEN: Så kan SERMI göra att bilhandeln halkar efter

Här är två exempel på oetablerade bilhandlare

Aktiebolag i Göteborgsområdet startat 2021:

Befattningshavarna är två män – 31 och 41 år gamla, båda skrivna i varsin lägenhet i något av de miljonprogramsområdena i Göteborgstrakten.

Den ena befattningshavaren – 31-åringen – dömdes 2018 till drygt ett års fängelse och skadestånd för våldtäkt på en flicka i gymnasieåldern.

Bolaget har drygt 30 utannonserade bilar på Blocket – från cirka 30000 kronor till cirka 380000 kronor.

Aktiebolag i Eskilstuna-området startat 2021:

Befattningshavarna är två bröder – 21 och 25 år gamla, båda skrivna i samma lägenhet i något av de utsatta hyresrättsområdena i Eskilstuna.

Den ena befattningshavaren – 25-åringen – dömdes 2018 till böter för ringa stöld av livsmedel samt en del av butiksinredningen (belysning) samt för att ha orsakat skada på inredningen i samband med stölden.

Bolaget har drygt 30 utannonserade bilar på Blocket – från cirka 40000 kronor till knappt 440000 kronor.

FAKTA Blocket

Annonstorget Blocket startades 1996 i Fjälkinge av Henrik Nordström och var då främst en regional prylmarknad i Skåne. Blocket expanderade efter några år till att erbjuda köp- och säljannonser i hela landet.

2007 köptes Blocket av Aftonbladet-kontrollerade bolaget Finnmer AB för 183 miljoner kronor. Blocket ägs idag av ett av Nordens största tidningsförlag – norska Shibsted som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

LÄS ÄVEN: Så kan SERMI göra att bilhandeln halkar efter

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan