< Tillbaka

Foto: Hedin Mobility Group, Pendragon PLC

Bilhandelsjätte backar från storaffär

Publicerad: 12 Dec 2022
Om de hade lagt ett slutgiltigt bud och fått köpa den brittiska bilhandelsjätten så hade den svenska bilhandelskoncernen blivit en av de största i Europa.

I september i år lade Hedin Mobility Group ett villkorat bud på 29 pence per aktie på en av Storbritanniens största bilhandelskoncerner Pendragon, där Hedin-koncernen redan är största delägare med 27 procent av aktiekapitalet.

Pendragon har sedan förlängt tidsfristen för Hedin-koncernens bud flera gånger under hösten, bland annat då man velat utvärdera de egna verksamheterna och vilka dotterbolag man eventuellt vill behålla vid en försäljning.

Men fredagen den 9 december meddelade Hedin Mobility Group att man avstår från att lägga ett slutgiltigt bud på Pendragon och man hänvisar till det osäkra ekonomiska läget och utmanande marknadsförutsättningar.

Pendragon är en av Storbritanniens största aktörer inom bilhandeln och hade 2021 en nettoomsättning på nästan 3,45 miljarder brittiska pund, vilket motsvarar över 40 miljarder kronor. Hedin Mobility Group hade 2021 en nettoomsättning på 28,2 miljarder kronor. Om Hedin-koncernen hade förvärvat Pendragon så hade man enligt Dagens Industri blivit näst störst i Europa inom bilhandel.

Utesluter inte nytt bud från Hedin

På den internationella analysfirman ICDP, som är specialiserat på bilhandeln och fordonseftermarknaden, tror man inte att det är helt uteslutet att Hedin-koncernen återkommer med ett nytt bud framöver. Det säger ICDP:s vd Steve Young i en intervju i Dagens Industri. Enligt brittiska regler får budgivaren återkomma med ett nytt bud efter tidigast sex månader.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan