< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

BILFÖRSÄLJNING: Så rullar biltillverkarna ut sina agentmodeller

Publicerad: 3 Okt 2023
De flesta av biltillverkarna som är närvarande på EU-marknaden håller i någon utsträckning på att ställa om sina försäljningsmodeller till den så kallade agentmodellen. Här sammanfattar vi de största biltillverkarnas strategier.

Den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandeln och eftermarknaden – CECRA – har sammanställt en sammanfattning av hur de största biltillverkarna på Europamarknaden just nu håller på att bygga om sina försäljningsmodeller. Det är en förändringsprocess som i de flesta fall innebär en omställning till den så kallade agentmodellen eller något som liknar den.

VOLVO: Volvo beskriver sin nya försäljningsmodell som en flerkanalsförsäljningsmodell, där en viktig beståndsdel är att man jobbar betydligt mera digitalt än tidigare och med större transparens när det gäller prissättningen. Den första marknaden där Volvo infört sin nya försäljningsmodell är Storbritannien den 13 juni i år. Där är numera Volvos hela sortiment tillgängligt direkt och online för kunderna.

VW-koncernen: Den tyska fordonstillverkarkoncernen rullar enligt egna uppgifter ut den så kallade agentmodellen när det gäller försäljningen av sina elbilar, samtidigt som man än så länge fortsätter med dagens återförsäljarmodell när det gäller försäljningen av fossilbilar.

MERCEDES: Har redan sjösatt agentmodellen på flera marknader, däribland Sverige (2019) och Sydafrika (2017) och är den biltillverkare idag som samlat på sig mest erfarenheter av denna nya försäljningsmodell. 2025 ska 80 procent av alla Mercedes bilar i Europa säljas genom agentmodellen.

BMW och MINI: BMW hör till de biltillverkare som satsar helhjärtat på försäljning genom agentmodellen. Med start 2024 introducerar man agentmodellen för försäljningen av sitt märke Mini och året efter (2025) ska man börja sälja sina BMW genom agentmodellen. BMW satsar också på att försäljningen av alla nyare begagnade bilar ska ske via agentmodellen.

STELLANTIS: Den fransk-italienska biljätten med sina totalt 13 bilmärken rullar ut sin nya försäljningsmodell (som de kallar New Retail Model) i tre steg. Försäljningsorganisationen ska genomgå en konsolidering där så många som möjligt av de egna märkena är samlade hos en och samma aktör i ett distrikt eller region och där respektive märke har ett eget mindre showroom men där alla märken delar en gemensam serviceorganisation och administration.
Stellantis plan är att omorganisationen ska vara genomförd 2027.

FORD: Ska övergå till att sälja sina bilar på alla marknader enligt en agentmodell. Ford lanserade sin agentmodell för första gången vid lanseringen av eldrivna modellen Mach-E.

Suzuki, Mazda, Toyota/Lexus, KIA, Honda, Renault/Dacia, Hyundai: Dessa tillverkare fortsätter att behålla sina nuvarande försäljningsmodeller.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan