Bilen kommer vara bättre efter några år än när du köpte den. Det är vad fordonstillverkarna lovar när bilarna i snabb takt blir alltmer som datorer på hjul. Nästa år tar Volvo cars ett stort steg och inför ett eget operativsystem för alla nya bilar. Digitaliseringen kommer att leda till stora förändringar även på insidan av bilarna. Så låter det, när Volvo Cars pratar om hur deras kommande nya elbilar ska se ut.
Säkert viktiga saker. Inte minst för elbilsköpare som oroar sig för att räckvidden, hur långt bilen kan gå på en laddning. Men under ytan lurar en annan stor förändring. För i fyra år har bolaget arbetat med att ta fram ett operativsystem, Volvocars.OS, som efterhand ska ta hand om allt fler funktioner i framtidens bilar. Det ska tas i bruk nästa år i samband med att efterföljaren till XC90 presenteras.
– Då sjösätter vi en ny arkitektur. Efterhand ska systemet fasas in i alla nya bilar så det är ett stort steg vi tar, säger Patrik Bengtsson, chef för Volvo Cars mjukvaruplattform.
Likadant låter det hos en rad av konkurrenterna. Bilarna digitaliseras allt mer och kunderna ska lockas med att de i efterhand kan köpa till en rad nya tjänster och förbättringar under bilens hela livstid. Vill du tillfälligt ha hjälp av bilen att köra längs motorvägen under långresan? Köp till funktionen. Tycker du parkeringshjälpen är för dålig? Köp en bättre.
Det här sättet att ständigt leverera nya tjänster kommer att få stora konsekvenser för biltillverkarna, för deras underleverantörer och framför allt för alla som har en bil. Det hela påminner rätt mycket om hur våra datorer och smarta mobiler utvecklas. De kommer med några vanliga program och appar installerade när vi köper dem, sedan lägger användare till olika funktioner på egen hand.
En vanlig personbil innehåller i dag omkring 200 datorer som sköter allt från fönsterhissar och backspeglar till bromsar. Men nu håller något på att hända med de här små datorerna, eller elektroniska kontrollenheter (ECU) som de också kallas. Vi går från hundratals ECU till att ha två och snart bara en dator i bilen.
– Vi måste utveckla mer mjukvara själva. Det är en nästan lika stor omställning som att elektrifiera bilarna, sade Volvo Cars vd Håkan Samuelsson vid ett framträdande tidigare under sommaren. Och Volvo är inte ensamma om att ställa om på grund av digitaliseringen. Volkswagen räknar exempelvis med att öka från 4 000 till 10 000 utvecklare till 2025 – med målet att bli Europas näst största mjukvarubolag efter SAP. Enligt Volvos ledning finns det en rad förklaringar till att de dragit igång den här stora förändringen, där de går mot att en enda dator med det egna operativsystemet tar hand om det mesta.
Samma resonemang går igen hos de stora konkurrenterna och det ser ut ungefär så här:
I dag köper biltillverkarna in en massa delar till sina bilar från olika underleverantörer. Varje del kommer med sin egen lilla dator och kopplas sedan ihop med allt det övriga i bilen. Genom att bara köpa in den fysiska delen och sedan använda den egna mjukvaran går det snabbare att utveckla bilen, och biltillverkaren får mer kontroll över hur allt fungerar ihop. Med en egen mjukvara blir det lättare att skilja ut företagets bilar från konkurrenterna, som ofta använder samma underleverantör. Det blir också snabbare att förändra och rätta till fel.
Digitaliseringen gör att biltillverkarna löpande kan ta fram nya tjänster som bilägarna kan köpa under bilens hela livstid. Det skapar nya intäkter. I grunden handlar allt det här om att digitaliseringen ställer om ännu en bransch. Ungefär som när den gamla analoga telefonen blev en dator eller musikförsäljningen blev digital. Det är de digitala tjänsterna som kommer att göra skillnad framöver. För biltillverkarna handlar det om att skaffa sig en konkurrensfördel genom att utveckla tjänster som hela tiden förbättrar bilen och det oroar mig, säger Bo Ericsson på Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
BMW kommer med sitt nya operativsystem i samband med att Neue Klasse, bolagets nya plattform för elbilar, kommer 2025. Toyota, världens största biltillverkare, har systemet Arene. Det ska ut på marknaden inom fem år och vara tillgängligt för flera tillverkare.
Alla tillverkare jobbar med säkerhetssystem som gör att ingen kan ta över bilen. Samtidigt är det därför vi på SFVF arbetar mycket med att säkerställa att alla verkstäder ska kunna få tillgång till telematikplattformarna i bilen. Vi arbetar också tillsammans med AFCAR för att SERMI ska bli så bra som möjligt. Allt handlar om att det ska vara konkurrens på lika villkor och att verkstäder ska ha samma möjlighet att kunna koppla upp sig i bilen, avslutar Bo Ericsson.