Foto: Räddningstjänsten

Bilbrand i Svedala med kraftig rökutveckling - allmänheten varnades

Publicerad: 8 Okt 2020
- När en elbil brinner och batteriet uppnår en temperatur på 150-200 grader Celsius sker en termisk rusning. Lyckligtvis startades ingen termisk rusning i elbilen som stod parkerad bredvid den bil som började brinna, vilket räddningsledaren på plats inledningsvis trodde var orsaken till den kraftiga branden .

- Vid en elbilsbrand är oftast batterierna svåra att nå för räddningstjänsten på grund av placeringen, vilket medför att det är bättre om bilen får brinna upp. Det är väldigt allvarligt om en sån händelse sker i en verkstad eller i ett garage, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Räddningsledaren på plats sa att branden var i princip släckt, men däremot så sänktes inte temperaturen på det önskvärda sättet. Det alla som ska hantera elfordon måste förstå, är att det är en kortslutning som sker och inte en vanlig brand. Först när batteriet tänder eld på bilen, och kanske även bilar eller annat brännbart i närheten, uppstår en vanlig brand.

- Svårigheten med elfordonsbränder är att vi då också får brandrök från batteriet, säger Tommy Carnebo som är brandman. All rök är ohälsosam men brandröken från en batteribrand är giftigare än annan brandrök. 

- En normal bilbrand släcks efter 10-15 minuter, en elfordonsbrand kan hålla på i flera timmar. I värsta fall kan kortslutningen uppstå igen efter några timmar, i vissa fall flera dagar, efter att fordonets släckts, säger Bo Ericsson.

- Vi måste lära oss att hantera bränder med elfordon på bland annat verkstäder. Det är därför SFVF arrangerar Kompetenslyftet på flera orter i landet med start i februari nästa år. På så sätt vill vi ta vårt ansvar som branschförening och delge de som berörs för ingen ska behöva omkomma eller skadas i onödan, avslutar Bo Ericsson.

Läs mer om Kompetenslyftet: https://www.fordonsverkstader.se/utbildning/

 

Foto: Räddningstjänsten

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser