Bilarnas dag under klimatmötet

Publicerad: 11 Nov 2021
I går var det bilarnas dag under pågående klimatmötet COP26 i Glasgow med temadagen ”transporter”. Här är en kort ”update”.

Bland annat lanserades ”Glasgow-deklarationen om bilar och transportbilar med nollutsläpp”, där flera företag åtog sig att fasa ut fossilbränslefordon mellan 2035 och 2040. 

En företrädare som tyckte att omvandlingen går för långsamt är Thomas Ingenlath, vd på Polestar.

– Vi behöver inte en stegvis förändring, utan en radikal förändring. Kan du föreställa dig att beskriva detta för ett barn i dag: 30 år från nu kommer bilar fortfarande att producera giftiga gaser, vilket gör luften svårare att andas. Att bygga och sälja elbilar är inte slutpunkten, det är början, sade Thomas Ingenlath.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson undertecknade Glasgow Declaration on Zero Emission Cars and Vans och avslöjade samtidigt en helt ny intern prissättning för koldioxid som Volvo Cars ska genomföra i hela värdekedjan med ett koldioxidpris på 1 000 kronor för varje ton koldioxidutsläpp. 

– Vår plan att vara en helt elektrisk biltillverkare till 2030 är en av de mest ambitiösa i branschen, men vi kan inte uppnå utsläppsfria transporter på egen hand. Därför är jag glad över att stå här i Glasgow, sida vid sida med branschkollegor och regeringsrepresenanter, och underteckna den här deklarationen. Nu är det hög tid att vidta klimatåtgärder, säger Håkan Samuelsson.

Björn Annwall, finanschef Volvo Cars:

– Vi är övertygade om att progressiva företag bör visa vägen genom att sätta ett internt koldioxidpris. Genom att utvärdera framtida bilar utifrån deras CO2-justerade lönsamhet förväntar vi oss att snabba på åtgärder som hjälper oss att identifiera och minska koldioxidutsläppen redan i dag, enligt Björn Annwall.

Men den där deklarationen då? Jo, regeringar, företag och organisationer som har anknytning till framtida bilindustrin skriver under att de ”skyndsamt ska genomföra transformationen till nollutsläppsfordon för att uppnå målen i Paris-avtalet”. 

Förutom målet att försäljningen av nya fordon globalt ska vara utsläppsfria före 2040 eller tidigare ska även den rullande bilflottan konverteras, helst före 2035, för att bli miljövänligare, något som kräver ett system som möjliggör och stimulerar övergången till nollutsläppsfordon. (Red anm: Håll utkik på Fordonsproffs om TV-reportage om biogaskonvertering!)

Bland de bilföretag som undertecknade avtalet finns Avera Electric Vehicles, BYD Auto, Etrio Automobiles Private Limited, Ford Motor Company, Gayam Motor Works, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, MOBI, Quantum Motors och Volvo Cars, men också företag med många fleetbilar, delade mobilitetsplattformar, investerare i bilindustrin och finansiella institutioner.

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2021, Extern artikel
TYA söker kursledare för Däckskolan
2 Dec, 2021, Extern artikel
Nyregistrerade personbilar minskade med 19 procent
2 Dec, 2021, Extern artikel
Ny L-5 dimension i BKT Earthmax SR 51
1 Dec, 2021, Extern artikel
Ny däckskanner från Sun
1 Dec, 2021, Extern artikel
Maravge Dursun till Gripen Wheels
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
3 Nov, 2021, Extern artikel
Volkswagen ID.5 officiell
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
3 Dec, 2021
Kostnadsfritt webbinarium 3 dec om CAB
online, Webbinarium om CAB:s tidsstudie ytrika vars tidsstudie SFVF, MRF och Bil Sweden inte ställer sig bakom.
7 Dec, 2021
Arbetsmiljö för chefer, HR och skyddsombud - ett seminarium om Arbetsmiljö.
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
24 Dec, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser