< Tillbaka

Till höger - Benny Wallin, som jobbar med utbildningsfrågor åt Svenska fordonsbranschen (fd SFVF) i många år. Foto: Pierre Kjellin, privat

Benny Wallin: Därför kan fordonseleverna aldrig bli färdigutbildade

Publicerad: 1 Sep 2023
Vässat kursinnehåll och mer teknikinnehåll till trots – gymnasiets fordonsutbildning kommer aldrig kunna göra eleverna färdigutbildade. Det påpekar Svenska Fordonsbranschens utbildningsansvarige Benny Wallin, och förklarar varför.

I en kommande planerade förändringar av gymnasieskolan väntar bland annat ett nytt betygssystem och för fordonsutbildningen bland annat en ny valbar teknikkurs och en utökning av undervisningstiden med 200 poäng.

Vi har tidigare berättat om att Skolverket planerar större förändringar i den valbara kursen ”Fordonstestteknik” som bakas om och döps om till ”Fordon – elektronik och mjukvara”.

Benny Wallin, som länge jobbat med utbildningsfrågor åt Svenska Fordonsbranschen, tycker inte branschen ska förvänta sig att förändringarna i gymnasiets fordonsutbildning ska göra underverk när det gäller elevernas kunskapsnivåer. Sådant som läroplanen och myndighetskrav på bland annat utbildningsinnehållet sätter snäva gränser för hur stora förändringar man kan göra i fordonsutbildningens innehåll, menar han:

– Gymnasieskolan kommer nu att vara på max 2800 poäng över tre år. Av dessa timmar har Regeringen beslutat att ett visst antal poäng till stor del ska vara allmänna ämnen för alla program, för att göra eleverna förberedda på ett arbets- och vuxenliv enligt fastställda kompetensnivåer. Förutom dessa ämnen finns programgemensamma som är fastställda att omfatta grunder för alla typer av yrken för våra branscher, alltså även lastbilar, bussar, flyg etcetera. Dessutom har vi kunskapskraven från EU. Det lilla poängutrymme som blir över till ämneskunskaper får vi göra tekniska kurser av. Därför gäller det att kunna plocka bort motsvarande innehåll innan man tillför nya kompetenskrav.

Nyutbildade fordonstekniker som kommer direkt från gymnasiet kommer vi aldrig heller kunna betrakta som färdigutbildade, påpekar Benny Wallin:

– Gymnasieskolan ger endast grunderna och färdigutbildningen måste göras av företagen, både praktiskt och teoretiskt, det tar minst 4 år efter skolan.

LÄS ÄVEN: Nya gymnasiekursen som ska spegla teknikutvecklingen

                  Förändringarna som väntar fordonsutbildningen

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan