< Tillbaka

Automatisk nödbroms blir EU-lag från juli 2022

Publicerad: 26 Jan 2022
Enligt en ny EU-lag är automatisk nödbromsning på väg att bli obligatorisk. Det innebär att både personbilar och transportbilar som saknar automatisk nödbroms kommer att förbjudas.

De nya reglerna ska träda i kraft den 6 juli 2022 i samband med att en tillverkare begär typgodkännande av en ny modell. Äldre modeller som saknar automatisk nödbroms kommer emellertid kunna fortsätta att säljas i två år, alltså till den 6 juli 2024. Syftet med lagregleringen är att skärpa kraven så att bromssystemet reagerar både på gående och cyklande personer. 

Enligt danska tidningen Motor-magasinet var nödbromsen ett skäl till att Renaults populära Zoe-modell fick noll stjärnor i krocktestet av Euro NCAP. Det tåls att tillägga att automatisk nödbroms finns i vissa versioner av Zoe-bilarna.

Det nya kravet gäller både personbilar och transportbilar. Om det efter den 6 juli 2024 finns osålda bilar kvar som saknar automatisk nödbroms räknas de till undantag i serien och kan registreras fram till den 6 juli 2025, alltså ytterligare ett år till. 

 

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan