< Tillbaka

Polisens nya bilar är bland annat utrustade med inbyggda radarsensorer och kameror, vilket gör att bilarna fungerar som rullande fartkameror som kan mäta hastigheten på mötande, framförvarande och korsande trafik. Foto: Pierre Kjellin

AUTOMÄSSAN: Hemlighetsfull arbetsgivare söker fordonstekniker

Publicerad: 19 Jan 2023
Hur många verkstäder har de, var finns de och vilka utmaningar har de? Polisen avslöjar ogärna något om sina egna fordonsverkstäder, utom en sak – att de är på jakt efter fordonstekniker.

En av utställarna på Automässan 2023 är polismyndigheten, och en bärande orsak till att man är på plats är att man i likhet med resten av branschen är på jakt efter fordonstekniker till sina egna verkstäder.

Men hur många egna fordonsverkstäder har polisen egentligen och var finns de? De och de flesta andra frågorna vi ställer till representanterna i polisens monter får vi inte svar på. Att få göra ett studiebesök i någon av polisens egna fordonsverkstäder är lika otänkbart, får vi veta.

Vad vi dock får veta är att polisen har ungefär lika stora svårigheter att bemanna sina verkstäder som fordonsbranschen i stort, och att man även anlitar externa verkstäder då de egna bland annat inte hinner med. De fordonstekniker polisen anställer kommer oftast från någon av de verkstäder som polisen anlitar.

Och vilka externa fordonsverkstäder anlitar då polisen? Enbart märkesverkstäder, får vi veta. Tills för några år sedan hade polismyndigheten avtal med en av landets större verkstadskedjor, men var inte nöjda med kvaliteten på det utförda arbetet, avslöjar de vi pratar med i polisens monter.

Med sig i montern har polisen ett exemplar av nya generationens polisbilar – en Volvo XC60. Volvon är en av de totalt 2200 nya polisbilar som började levereras 2021 och där den sista bilen ska vara levererad under 2029.

Alla de nya bilarna är av Volvos modeller V90 och XC60 och alla har en antingen bensin- eller dieselmotorbaserad drivlina. Bilen i montern är en fyrhjulsdriven XC60 D5 med Volvos fyrcylindriga dieselmotor på 2 liter och 235 hästkrafter.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Även polisens verkstäder är på jakt efter anställningsbart folk. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy