Audi blir dominant inom VW-koncernen

Publicerad: 12 Mar 2020
Audi kommer med sin nya vd Markus Duesmann att leda forskning och utveckling inom Volkswagen-koncernen. Volkswagen AG planerar att ta över 0,36 procent av Audis fria aktier. Volkswagen AG är för närvarande majoritetsägare och innehar cirka 99,64 procent av AUDI AG:s tecknade aktiekapital.

Volkswagen AG stärker alltså Audis roll i koncernen. För detta ändamål kommer Audi att ta över ledningen för forskning och utveckling inom varumärkesalliansen. Dessutom ska Car.Software-organisationens arbete koncentreras till Ingolstadt. Inom ramen för en mer effektiv styrning planerar Volkswagen AG att ta över 0,36 procent av Audis fria aktier.

Herbert Diess, vd för Volkswagen AG och ordförande i styrelsen för AUDI AG, säger i ett pressmeddelande: – Med tanke på den starka dynamiken i förändringarna som sker i vår bransch samlar vi våra styrkor i Volkswagen-koncernen och positionerar oss för att vara konkurrenskraftiga i framtiden. Framöver kommer varumärket Audi med Markus Duesmann som ny vd att ta över ledningen för forskning och utveckling inom Volkswagen-koncernen och därmed snabbt ta tekniskt ledarskap.

Med anledning av uppstarten för den nya elektriska PPE-plattformen, ska Ingolstadt också bli organisatoriskt centrum för koncernens nya Car.Software-organisation. Det nybildade företaget centraliserar verksamheten för utveckling av mjukvara på de olika platserna i Volkswagen-koncernen. Målet är att öka den interna utvecklingen av bilprogramvara med minst 60 procent fram till 2025.

Som en del av omfördelningen av kompetenser och ansvarsområden planerar Volkswagen AG en ”squeeze-out” enligt tysk aktiebolagslag, för att öka sitt aktieinnehav i Audi från nuvarande 99,64 procent till 100 procent. För detta ändamål har Volkswagen AG idag till Audi AG ställt en begäran om överlåtelse av minoritetsaktier i enlighet med en ”squeeze-out” enligt tysk aktiebolagslag, att slutföras genom resolution vid årets årsstämma i AUDI AG. Mot bakgrund av detta kommer årsstämman i AUDI AG att skjutas fram till ett datum i juli eller augusti 2020.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser