Att hålla sig på rätt sidan lagen

Publicerad: 2 Okt 2021
Vem har inte varit lite slarvig i en annonstext om en begagnad bil eller avfärdat en kundreklamation utan att tänka på konsumentköplagen? SFVF:s medlemmar erbjuds nu en gedigen utbildning i bilhandelsjuridik med erfarne Tomas Ulander.

Tomas Ulander har jobbat inom automotive-branschen i drygt 30 år i nästan alla led, både fabriksledet, generalagent, bilhandel, på ett branschförbund och nu som fristående konsult åt bland andra SFVF.

Tomas Ulander, varför ska man gå kursen?

– För att lära sig att göra rätt och göra rätt från början, vilket sparar tid och kostnader. Det handlar om sälj- och kostnadseffektivitet och att undvika onödiga kundstörningar. Det är också bra reklam för företaget om man kan skriva på sin hemsida att man har välutbildad personal som genomgått bilhandelsjuridisk kurs, säger Tomas Ulander.

Vad lär man sig? 

– Vi vänder oss till bilförsäljare av begagnade och nya bilar samt försäljningschefer, men även de som jobbar med reklamationer, garantihantering och leveranser. Fokus ligger inte på paragrafer och lagtext och att lära sig konsumentköplagen utantill, utan mer på praktiska moment och viktiga saker att tänka på för att undvika onödiga konflikter och störningar med kunden. En god relation underlättar för kunden att komma tillbaka nästa gång det är dags att köpa bil, säger Tomas Ulander.

Men kan inte bilhandlarna det här redan?

– Jag sitter bland annat med i ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) och där ser vi tyvärr fall som visar att det finns mer att lära. Ofta handlar det nog om ren okunskap. Ingen vill nog medvetet göra fel.

Vilka typer av fall kan det handla om?
– Det kan vara att man varit lite slarvig i en annonstext och räknat upp utrustning på bilen som inte finns och att man tror att en reservation för felskrivningar gör att man kan friskriva sig, men det håller inte i nämnden. Har man gjort fel i en annons måste man rätta till det innan kunden köper bilen genom att i avtalet ange att man gjort en rättelse av annonsen.

– Andra exempel kan vara att man nekar en kund en reklamation med hänvisning till att garantitiden löpt ut, men att man inte provar ärendet enligt konsumentköplagen där bilhandlarna också har ett ansvar. Ett tredje fall kan vara att man säljer bilen ”i befintligt skick”, vilket inte heller friar säljaren från ansvar enligt konsumentköplagen.

Vad händer om man inte kan bilhandelsjuridiken tillräckligt bra?
– Man riskerar att bli fälld i ARN och då måste man rätta till felet eftersom SFVF:s medlemsföretag förpliktigat sig till att följa ARN:s beslut. I värsta fall kan det handla om att köpet hävs och då måste man ta tillbaka bilen och betala tillbaka pengarna till konsumenten. Dessutom kan man hamna på Råd & Röns Svarta lista över företag som inte följer ARN:s beslut, och där vill man inte hamna, säger Tomas Ulander.

Kursen kommer hållas via Teams på datorn och erbjuds 13 oktober, 28 oktober och 16 november. Se SFVF:s kalender för mer information.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  

25 Okt, 2021, Extern artikel
Hankook stärker policyn för hållbarhet
22 Okt, 2021, Extern artikel
Mekonomen vann pris på Retail Awards
21 Okt, 2021, Extern artikel
BKT släpper ny dimension av TR 461
21 Okt, 2021, Extern artikel
Mitas uppgraderar lufttrycksapp
20 Okt, 2021, Extern artikel
Michelin på Sverigeturné med ProMeister
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser