< Tillbaka

Att bensinbilen producerar 400 gånger mer avfall än en elbil gör valet lätt

Publicerad: 21 Mar 2021
En fossildriven bil förbrukar hundratals gånger mer råmaterial än en elbil under sin livstid, enligt en ny studie från transportorganisationen Transport & Environment (T&E).

Vi är mitt uppe i ett vägval för beslutsfattare och bilindustrin. Om man tror på en snabb omställning är det viktigt att visa att elbilar ger drastiskt mindre fotavtryck än de fossilt drivna. I studien har T&E räknat på vilken mängd råmaterial som går åt under fordonens livslängd, alltså den del som inte går att återvinna i någon form. När det gäller elbilar är det främst de mineraler som används i bilens litiumjonbatterier som i dagsläget inte återvinns fullt ut. Enligt studien har cirka 30 kilo material gått till spillo när elbilen väl skrotas. För bensin- och dieselbilar är motsvarande siffra drygt 14 000 kilo, vilket är vikten av 17 000 liter olja som enligt T&E i snitt förbränns under en bils genomsnittliga livslängd.

Analysen visar att råvarubehovet hos elbilsbatterierna bleknar jämfört med bränslet som förbränns av bilar med fossila bränslen, som till skillnad från batterier inte kan återvinnas. T&E betonar att uträkningen bygger på att elektriciteten till elbilen kommer från förnyelsebara källor. En tidigare studie av samma organisation visar att utsläppen från en elbil som laddas i Polen, Europas smutsigaste elproducent, ändå släpper ut 22 procent mindre växthusgaser än motsvarande fossilt drivna bil.

Elbilarna har också framtiden för sig vad gäller utvecklingspotential. Framsteg inom batteriteknik kommer sannolikt att reducera mängden litium, nickel och kobolt som krävs per fordon. Dessutom kommer ökade krav på hur stor del av materialet som ska återvinnas minska åtgången ytterligare.

Elbilen i sig släpper inte ut någonting, så frågan är om vi kan tillverka den på ett klimatneutralt sätt.  Lägger man lika mycket tid, energi och pengar på att utveckla batterierna som man lagt på förbränningsmotorerna i över hundra år så kommer de att vara helt outstanding”, säger Stefan Pettersson som leder forskningsgruppen Elektromobilitet på det statliga forskningsinstitutet RISE.

Intresseorganisationen T&E har ju givetvis en agenda med sin rapport – att driva utvecklingen mot en snabbare omställning av transportsektorn. Men Stefan Pettersson menar, oavsett, att det är givet att vi måste bort från förbränningsmotorerna. Fokus kommer att läggas på att öka kraven på återvinningsbarheten i battericellerna.

Jakop Dalunde (MP) hoppas kunna bidra till att skärpa återvinningskraven ytterligare på de mineraler som används i batterierna. EU-kommissionens förslag är att 90 procent av all kobolt, koppar och bly ska kunna återvinnas. De gröna vill se 95 procent. Kommissionens krav på 35 procents återvinning av litium vill gruppen dubbla. Europa har en nominerande effekt som kommer att påverka hela den globala kedjan. Därför är det viktigt att vi ställer höga krav på både utvinning och återvinning, säger Jakop Dalunde.

Enligt rapporten kommer man inom Europa kunna producera tillräckligt med batterier för att möta efterfrågan på marknaden redan i år. Hela 22 gigafabriker planeras de närmaste åren och den planerade produktionskapaciteten på 460 GWh 2025 är tillräcklig för cirka 8 miljoner elbilar.

Detta är långt ifrån den nuvarande situationen där Europas bilpark är nästan helt beroende av import av råolja. Ökad batterieffektivitet och återvinning kommer att göra EU betydligt mindre beroende av import av råvaror än av olja. Jag är helt övertygad om att batteriverkstäder kommer startas för att också reparera och uppgradera och därmed öka livslängden på batterier, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners