< Tillbaka

Rikard Jermsten, Konkurrensverket

Att ändra i avtal om bärgningstjänster gav polisen böter

Publicerad: 19 Maj 2022
När Polismyndigheten ändrade ett avtal om bärningstjänster efter en upphandling begick de ett brott mot upphandlingsreglerna. Det kostar nu polisen 1,2 miljoner kronor i böter.

Fallet handlar om ett avtal om bärgningstjänster som ingicks under 2020 efter sedvanlig upphandling. Året därpå initierade Polismyndigheten en omförhandling och skrev ändringsavtal med två leverantörer. Det är inte tillåtet, enligt Konkurrensverket.

Konkurrensverket menar att ändringarna var så genomgripande att man istället borde ha genomfört en ny upphandling. Värdet för ramavtalen beräknades till 15 miljoner kronor för en fyraårsperiod.

– Det är viktigt att annonsera upphandlingar så att fler leverantörer får möjlighet att lämna anbud. Om de aktuella ändringarna hade funnits med i den ursprungliga upphandlingen hade ett annat anbud kunnat vinna upphandlingen eller andra anbudsgivare kunnat delta, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

En försvårande omständighet är att Polismyndigheten en gång tidigare, i september 2021, dömts att betala två miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en annan otillåten direktupphandling av bärgningstjänster i region Väst.

Konkurrensverkets beslut offentliggjordes den 11 maj i år.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners