< Tillbaka

Rikard Jermsten, Konkurrensverket

Att ändra i avtal om bärgningstjänster gav polisen böter

Publicerad: 19 Maj 2022
När Polismyndigheten ändrade ett avtal om bärningstjänster efter en upphandling begick de ett brott mot upphandlingsreglerna. Det kostar nu polisen 1,2 miljoner kronor i böter.

Fallet handlar om ett avtal om bärgningstjänster som ingicks under 2020 efter sedvanlig upphandling. Året därpå initierade Polismyndigheten en omförhandling och skrev ändringsavtal med två leverantörer. Det är inte tillåtet, enligt Konkurrensverket.

Konkurrensverket menar att ändringarna var så genomgripande att man istället borde ha genomfört en ny upphandling. Värdet för ramavtalen beräknades till 15 miljoner kronor för en fyraårsperiod.

– Det är viktigt att annonsera upphandlingar så att fler leverantörer får möjlighet att lämna anbud. Om de aktuella ändringarna hade funnits med i den ursprungliga upphandlingen hade ett annat anbud kunnat vinna upphandlingen eller andra anbudsgivare kunnat delta, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

En försvårande omständighet är att Polismyndigheten en gång tidigare, i september 2021, dömts att betala två miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en annan otillåten direktupphandling av bärgningstjänster i region Väst.

Konkurrensverkets beslut offentliggjordes den 11 maj i år.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan