< Tillbaka

Att äga går före dela när det gäller bilar

Publicerad: 18 Dec 2021
Vi vill äga och leasa, men inte dela. Det framgår av en Sifo-rapport som Kvdbil har gjort om mobiliteten. Inte så förvånande och ett resultat som ligger väl i linje med de synpunkter vi hör från våra medlemsverkstäder.

Sifo har på uppdrag av Kvdbil frågat 1 102 personer om ägande, leasing och delningstjänster för bilar.

58 procent vill äga sin bil även om tio år. 25 procent vill inte äga sin bil. Av de som inte vill äga sin bil vill nästan hälften (40 procent) leasa sin bil. Bara 6 procent av alla svaranden vill använda en delningstjänst.

När det gäller olika typer av delningstjänster är intresset störst för bilpooler. Fler än var tredje tillfrågad tycker bilpooler är intressant, men bara en av fem kan tänka sig att dela sin bil med andra i tjänster där man får betalt för att andra använder bilen. 

Lars Nykvist, vd på Kvdbil, funderar på förhållandet att få vill dela sin bil med andra. 

– Det kan bero på att at de som valt att äga sin bil har gjort det för de vill vara fria att kunna ta sig vart man vill, när man vill och det vill man inte ge avkall på, säger Lars Nykvist.

Enligt Kvdbil är var tredje svensk beroende av bil för att ta sig till sin arbetsplats.

Intresset för bildelningstjänster kan komma att öka i framtiden eftersom yngre är mer positiva till tjänsterna än äldre. 

Tio procent av de tillfrågade i åldern 16-34 år kan tänka sig bildelningstjänster om tio år, jämfört med 5 procent för åldersgruppen 35-55 år. Boenden i storstäderna är inte överraskande mer intresserade av bildelningstjänster än de som bor i mindre tätorter.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan