Foto Renova

Är vi beredda på att ta hand om vätgasfordonen?

Publicerad: 2 Jul 2021
Sveriges första vätgasdrivna sopbil rullar nu i Göteborg. Jag är glad över att vi tillsammans med MSB, fordonstillverkare, med flera snart ger ut vägledningen för metan och vätgasfordon, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Det här är en ny utmaning för oss och all blåljusverksamhet, speciellt om fordonet krockar eller släpper ut vätgas av någon anledning.

Den vätgasdrivna sopbilen är helt tyst, och den släpper bara ut vatten! Både framdrivning, lastning och komprimering av soporna sker med el som produceras i bränsleceller. Den värme som bildas används till att värma hytten.

- Ur miljösynpunkt är det hur bra som helst, säger Bo Ericsson. Eldriften är också tyst vilket ökar livskvaliteten för dem som bor i området och ger en bättre arbetsmiljö för bilföraren. Eldriften bidrar dessutom till förbättrad luftkvalitet.

- Sedan 2015 körs alla våra 250 tunga fordon på fossilfritt bränsle och 2019 började en helt eldriven sopbil köra i centrala Göteborg, nu tar vi nästa steg, säger Anders Åström vd på Renova. Vätgasbilen behöver, till skillnad från andra tunga fordon med eldrift, mycket mindre batterikapacitet. Det gör att den har alla elbilens fördelar samtidigt som den har samma lastkapacitet som en konventionell dieselbil.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser