Foto Renova

Är vi beredda på att ta hand om vätgasfordonen?

Publicerad: 2 Jul 2021
Sveriges första vätgasdrivna sopbil rullar nu i Göteborg. Jag är glad över att vi tillsammans med MSB, fordonstillverkare, med flera snart ger ut vägledningen för metan och vätgasfordon, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Det här är en ny utmaning för oss och all blåljusverksamhet, speciellt om fordonet krockar eller släpper ut vätgas av någon anledning.

Den vätgasdrivna sopbilen är helt tyst, och den släpper bara ut vatten! Både framdrivning, lastning och komprimering av soporna sker med el som produceras i bränsleceller. Den värme som bildas används till att värma hytten.

- Ur miljösynpunkt är det hur bra som helst, säger Bo Ericsson. Eldriften är också tyst vilket ökar livskvaliteten för dem som bor i området och ger en bättre arbetsmiljö för bilföraren. Eldriften bidrar dessutom till förbättrad luftkvalitet.

- Sedan 2015 körs alla våra 250 tunga fordon på fossilfritt bränsle och 2019 började en helt eldriven sopbil köra i centrala Göteborg, nu tar vi nästa steg, säger Anders Åström vd på Renova. Vätgasbilen behöver, till skillnad från andra tunga fordon med eldrift, mycket mindre batterikapacitet. Det gör att den har alla elbilens fördelar samtidigt som den har samma lastkapacitet som en konventionell dieselbil.

Kopiera länk
Copy

                  


 

18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners