< Tillbaka

Fotot illustrerar endast textens innehåll och är ej från branden i Eskilstuna.

Är din verkstad verkligen rätt försäkrad?

Publicerad: 18 Sep 2020
Härom veckan brann tyvärr en verkstad igen. Denna gång skedde branden på en bilverkstad i Lagersberg som ligger i Eskilstuna. När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad och släckningsinsatser kunde tyvärr inte rädda byggnaden som nu är totalskadad, säger Jonas Wangenborn, insatsledare vid Räddsam Mälardalen.

- Det är tragiskt i sig men än värre är att verkstadsägaren hade 20 bilar i lokalen och 350 000 kronor i ett skåp, dessutom hade verkstaden inte någon försäkring, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Att det här är en tragisk händelse råder det ingen tvekan om. Tyvärr får vi höra liknande historier alldeles för ofta, där verkstaden eller handlaren inte har kontroll på sitt försäkringsskydd, betalar för mycket eller inte är medveten om omfattningen på försäkringen, säger Bo Ericsson. I spåren av Covid-19 har nya situationer dykt upp som också leder till att försäkringsfrågan bör ses över när det gäller skydd.

En traditionell företagsförsäkring innehåller en ansvarsförsäkring för skador som verkstaden orsakar på bilägarens fordon. Denna försäkring gäller i regel då ett arbete utförs på objektet och inte när fordonet är i rörelse. Det finns därför ett särskilt undantag när det gäller trafikansvar. Då tillämpas i regel fordonets försäkring. För att fordonet ska ha ett fullt skydd vid en skada som kan uppstå i trafik krävs dessutom en helförsäkring.

Det är bilägaren som har ansvaret för att se till att fordonet är rätt försäkrat om hon eller han givit sitt medgivande till att ingå ett avtal om ”hämta/lämna”. Om bilägarens fordon drabbas av någon skada riskerar alltid verkstaden trots om de är vållande eller ej att hamna i dålig dager.

Denna situation går att undvika genom att verkstaden tecknat en tilläggsförsäkring som kallas för flytande motorfordonsförsäkring.
Denna tilläggsdel fångar upp skador som en verkstad orsakat på ett kundfordon vid exempelvis flytt av fordon inom verkstadens område, hämta/lämna-tjänst eller provkörning. Det är alltså endast när ett arbete utförs på fordonet som bilverkstadsansvaret fångar upp eventuella skador.

Tyvärr är det inte alltid som så att försäkringsbolagen informerar verkstaden om behovet av tilläggsförsäkring. För att undvika problem i samband med skada är det därför viktigt att kontrollera vilka villkor som gäller i just er försäkring.

Du som är medlem i SFVF, kontakta Försäkringskompetens (https://www.fkomp.com/) för att få en översyn att ert försäkringsskydd, säger Bo Ericsson.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/brand-i-bilverkstad-risk-for-spridning

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan