Fotot illustrerar endast textens innehåll och är ej från branden i Eskilstuna.

Är din verkstad verkligen rätt försäkrad?

Publicerad: 18 Sep 2020
Härom veckan brann tyvärr en verkstad igen. Denna gång skedde branden på en bilverkstad i Lagersberg som ligger i Eskilstuna. När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad och släckningsinsatser kunde tyvärr inte rädda byggnaden som nu är totalskadad, säger Jonas Wangenborn, insatsledare vid Räddsam Mälardalen.

- Det är tragiskt i sig men än värre är att verkstadsägaren hade 20 bilar i lokalen och 350 000 kronor i ett skåp, dessutom hade verkstaden inte någon försäkring, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Att det här är en tragisk händelse råder det ingen tvekan om. Tyvärr får vi höra liknande historier alldeles för ofta, där verkstaden eller handlaren inte har kontroll på sitt försäkringsskydd, betalar för mycket eller inte är medveten om omfattningen på försäkringen, säger Bo Ericsson. I spåren av Covid-19 har nya situationer dykt upp som också leder till att försäkringsfrågan bör ses över när det gäller skydd.

En traditionell företagsförsäkring innehåller en ansvarsförsäkring för skador som verkstaden orsakar på bilägarens fordon. Denna försäkring gäller i regel då ett arbete utförs på objektet och inte när fordonet är i rörelse. Det finns därför ett särskilt undantag när det gäller trafikansvar. Då tillämpas i regel fordonets försäkring. För att fordonet ska ha ett fullt skydd vid en skada som kan uppstå i trafik krävs dessutom en helförsäkring.

Det är bilägaren som har ansvaret för att se till att fordonet är rätt försäkrat om hon eller han givit sitt medgivande till att ingå ett avtal om ”hämta/lämna”. Om bilägarens fordon drabbas av någon skada riskerar alltid verkstaden trots om de är vållande eller ej att hamna i dålig dager.

Denna situation går att undvika genom att verkstaden tecknat en tilläggsförsäkring som kallas för flytande motorfordonsförsäkring.
Denna tilläggsdel fångar upp skador som en verkstad orsakat på ett kundfordon vid exempelvis flytt av fordon inom verkstadens område, hämta/lämna-tjänst eller provkörning. Det är alltså endast när ett arbete utförs på fordonet som bilverkstadsansvaret fångar upp eventuella skador.

Tyvärr är det inte alltid som så att försäkringsbolagen informerar verkstaden om behovet av tilläggsförsäkring. För att undvika problem i samband med skada är det därför viktigt att kontrollera vilka villkor som gäller i just er försäkring.

Du som är medlem i SFVF, kontakta Försäkringskompetens (https://www.fkomp.com/) för att få en översyn att ert försäkringsskydd, säger Bo Ericsson.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/brand-i-bilverkstad-risk-for-spridning

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners