Crister Åström, säkerhetsrådgivare

Är det dags att se över skalskyddet på företaget?

Publicerad: 14 Feb 2021
Under 2020 har stölder av katalysatorer ökat med mer än 4000%. Under 2020 stals 3 197 katalysatorer jämfört med 74 året innan. Det är uppenbart att stöldligorna ser katalysatorer som en lukrativ inkomstkälla, vilket sannolikt beror på att ädelmetallerna i katalysatorerna betingar ett högt värde.

Skadekostnader för bara katalysatorerna uppgår till ca 65 miljoner kronor. Stölder av övriga bildelar har ökat med 3,8% över hela året. Under andra kvartalet skedde en tydlig nedgång i kölvattnet av stängda gränser i många grannländer till följd av Corona-pandemin men under hösten accelererade bildelsstölderna igen. Stölderna drabbar i första hand äldre bilar av märkena Toyota och Mitsubishi samt nyare transportbilar.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har tidigare varnat för stölder av katalysatorer, airbags, rattar och annat säger Bo Ericsson vd för SFVF. Nu duggar rapporter om stölder, och vissa är dyrare än andra.

I Verkstadens reparationsvillkor under punkt 16 finns bland annat följande att läsa: Verkstaden ansvarar för att fordonet inte skadas medan det är inlämnat. Ansvaret övergår på verkstaden när fordonet har ställts på en av verkstaden anvisad plats och nycklarna har överlämnats. Verkstaden går fri från ansvar om den kan visa att skadan inte beror på försummelse från verkstadens sida.

Även stölder av strålkastare, radio/navigationssystem och airbags ökade med med 3,8 procent enligt rapporter. - Jag har sett den här trenden när jag sitter som ledamot i Försäkringsnämnden, säger Bo Ericsson.

Skadekostnaderna för försäkringsbolagen (exklusive katalysatorer) har ökat med knappt 12% under 2020 till 184 miljoner kronor, jämfört med 2019. Den geografiska fördelningen av stölderna visar att storstadslänen fortsätter att vara mest utsatta. Ökningen är marginell i Region Stockholm och region Väst. Däremot är det en markant ökning i Region Syd, där ökade stölderna med 20% jämfört med föregående år.

Det kan vara en bra investering att låta ett proffs göra en översyn digitalt med bilder, film eller via besök för att få tips och råd för att motverka och minimera risken för brott.  Därför erbjuds alla i branschen hjälp av SFVF:s säkerhetsrådgivare Crister Åström som är f d kriminalkommissarie hos Polisen. Det är en helt unik tjänst och SFVF kan skräddarsy säkerhetslösningar till stora och små företag när det gäller stölder, inbrott, skalskydd, kameraövervakning, inbrottslarm, passersystem, lås, internstölder, ekobrott etcetera.

Stölderna och skadegörelsen kan nu minskas och kostnaderna som de medför sänkas. Detta leder till en förbättrad lönsamhet. Dessutom känner sig personalen tryggare på arbetsplatsen och man får nöjdare kunder om bilar inte stjäls eller utsätts för skadegörelse, avslutar Bo Ericsson.

Crister Åström nås enklast på 0722- 22 03 61 eller crister.astrom@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
24 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år
23 Sep, 2021, Extern artikel
Bileko förstärker i Stockholm
23 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook vann Auto Express sommardäcktest
22 Sep, 2021, Extern artikel
Motion om förbud av vinterdäck på sommaren
21 Sep, 2021, Extern artikel
Enviro erhåller hållbarhetscertifiering
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser