< Tillbaka

Antalet laddstationer är snart fler än mackar

Publicerad: 17 Dec 2021
Det finns snart fler laddstationer än mackar i landet, enligt Gröna Bilister som kallar fenomenet för ”en milstolpe i elektrifieringen”. Men laddningsmöjligheterna är fortfarande väldigt skevt fördelade över landet.

Gröna Bilister redovisar regelbundet antalet publika laddpunkter per 1000 invånare i Sveriges 290 kommuner och antalet publika laddstationer per kvadratmil. En laddstation innehåller oftast flera laddpunkter, vilket gör att den kan jämföras med en bensinmack med flera pumpar.

Sedan 2014 har antalet laddstationer tiodubblats. I november finns det fler än 2 600 laddstationer i Sverige.

I januari hade bensinstationerna sjunkit i antal till knappt 2 700. 

Det är mötet med dessa kurvor som visar på viktiga förändringar. 

Samtidigt tittar man på frågan hur stor chansen är att hitta en ledig laddstolpe i en kommun och hur långt jag i snitt måste köra för att i annat fall hitta en laddmöjlighet.

Enligt Gröna Bilister är ett rimligt mål att det ska finnas minst en laddstation per kvadratmil, helst med snabbladdning. Ett problem i dag är att laddstationer är ojämnt fördelade geografiskt.

Flest laddpunkter per capita finns i landsbygdskommuner med besöksnäring, där det är många turister (Jämtland ligger i topp). Den är också väl utbyggd i stora städer, ofta med drygt två laddpunkter per 1000 invånare. Ju längre bort från stora städer man kommer, desto glesare ligger laddpunkterna.

– Det är en svår nöt att knäcka att få till god laddinfrastruktur i glesbygden. Avstånden är stora, befolkningsunderlaget litet. Det kan vara svårt att få lönsamhet i en laddstation. Och utan infrastruktur drar sig invånarna från att skaffa elbil. Vi kan hamna i Moment 22, säger Per Östborn, projektledare hos Gröna Bilister.

Svårigheten för att få lönsamheten att gå ihop visas också när Trafikverket utlyste finansiellt stöd för uppförande av laddpunkter. Av 87 platser som myndigheten identifierat som saknar laddning kom 72 ansökningar in och det svaga intresset tros helt kunna kopplas till förväntad dålig lönsamhet trots stöd.

– Det offentliga har ett ansvar att sparka igång en önskvärd utveckling, säger Maria Pellas, ordförande Gröna Bilister.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan