Ännu enklare att besiktiga gasfordon

Publicerad: 28 Sep 2020
Nu finns ett intyg för täthetskontroll av gasfordon på vår hemsida, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Intyget finns att ladda ner från webbsidan "För våra medlemmar, Vilka material finns" - där du får omedelbar tillgång till en rad olika dokument som är viktiga för att ha koll på regler och förutsättningar i branschen.

Intyg för täthetskontroll av gasfordonhttps://www.fordonsverkstader.se/wp-content/uploads/2020/09/SFVF-testprotokoll-ta-neutral-200924.pdf

Den som upprättat gasintyget måste följa fordonstillverkarens instruktioner gällande kontroll av skador, fastsättning och täthet på gastank och övriga bränslesystem på bilar med bränslesystem för metangas. Gasintyg ersätter en lagstadgad kontroll, därför måste besiktningsföretagen säkerställa att gasintyget är äkta, säger Bo Ericsson.

För att en allbilverkstad med verksamhet inom reparation eller kontroll ska kunna föras upp på en lista över godkända företag, krävs att en lokal representant från ett besiktningsföretag gör ett besök hos verkstaden. Det ska då säkerställas att företaget har nödvändig kompetens och rutiner för kontroll av metangasdrivna bilar. Detta görs genom att representant från ett besiktningsföretag granskar dokumentation om genomförd utbildning (diplom eller utbildningsbevis) och att företaget kan uppvisa att man har tillgång till fordonsspecifika instruktioner gällande kontroll och bedömning av bränslesystem för metangas, samt har dokumenterade rutiner för hur kontrollerna ska utföras. Det ska även kontrolleras att företagets gasintyg tydligt uppfyller de krav som ställs i TSFS 2017:54.

- SFVF:s intyg har jag självklart skickat på remiss till berörda i arbetsgruppen på Transportstyrelsen, säger Bo Ericsson.

Så, kontakta närmaste besiktningsföretag och be om ett besök. Var beredd på att kunna uppvisa plats för kontroll, utbildningscertifikat/diplom på gasutbildning och att ni har reparationsanvisningar, sen får ni besiktiga gasfordon, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser