Ännu enklare att besiktiga gasfordon

Publicerad: 28 Sep 2020
Nu finns ett intyg för täthetskontroll av gasfordon på vår hemsida, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Intyget finns att ladda ner från webbsidan "För våra medlemmar, Vilka material finns" - där du får omedelbar tillgång till en rad olika dokument som är viktiga för att ha koll på regler och förutsättningar i branschen.

Intyg för täthetskontroll av gasfordonhttps://www.fordonsverkstader.se/wp-content/uploads/2020/09/SFVF-testprotokoll-ta-neutral-200924.pdf

Den som upprättat gasintyget måste följa fordonstillverkarens instruktioner gällande kontroll av skador, fastsättning och täthet på gastank och övriga bränslesystem på bilar med bränslesystem för metangas. Gasintyg ersätter en lagstadgad kontroll, därför måste besiktningsföretagen säkerställa att gasintyget är äkta, säger Bo Ericsson.

För att en allbilverkstad med verksamhet inom reparation eller kontroll ska kunna föras upp på en lista över godkända företag, krävs att en lokal representant från ett besiktningsföretag gör ett besök hos verkstaden. Det ska då säkerställas att företaget har nödvändig kompetens och rutiner för kontroll av metangasdrivna bilar. Detta görs genom att representant från ett besiktningsföretag granskar dokumentation om genomförd utbildning (diplom eller utbildningsbevis) och att företaget kan uppvisa att man har tillgång till fordonsspecifika instruktioner gällande kontroll och bedömning av bränslesystem för metangas, samt har dokumenterade rutiner för hur kontrollerna ska utföras. Det ska även kontrolleras att företagets gasintyg tydligt uppfyller de krav som ställs i TSFS 2017:54.

- SFVF:s intyg har jag självklart skickat på remiss till berörda i arbetsgruppen på Transportstyrelsen, säger Bo Ericsson.

Så, kontakta närmaste besiktningsföretag och be om ett besök. Var beredd på att kunna uppvisa plats för kontroll, utbildningscertifikat/diplom på gasutbildning och att ni har reparationsanvisningar, sen får ni besiktiga gasfordon, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser